Pohdintaa Sapattina 23.8.2024



Raamatussa on useita kahden veljeksen kuvauksia ja myös kahden
sisaren kuvauksia, miksi heidän Luojansa valinta kohdistui heihin. 
Kyseessä on aina ollut armoon eikä ansioihin perustuva valinta. 
Huomaamme sen erityisesti kertomuksessa Jaakobista ja Eesausta.


Iisak valitsi Eesaun, mutta Rebekka ja Adonai Jaakobin!

  Huomion arvoista on se, että tässäkin kohdassa vaimo oli oikeassa ja hänen miehensä Iisak oli väärässä. Niin kävi myös Saaran, Ismaelin ja Iisakin suhteen, sillä Aabraham pahastui Saaran pyyntöä karkoittaa Ismael ja Haagar pois heidän luotaan. Adonai käski sen vuoksi Aabrahamia kuulemaan kaikessa Saaraa. Vain Iisak oli luvattu perillinen!

  Saara muisti Adonain Aabrahamille antaman lupauksen siitä, että vain Iisakista he saavat perillisen. Samoin Rebekka varmaan muisti synnytyksessään saamaansa lupausta siitä, että vanhempi, Eesau, hänen kaksosistaan on palveleva nuorempaa, Jaakobia! Tässä huomaamme, ettei Luojamme turhaan antanut miehelle vaimoa avuksi.


Millaisen siunauksen Eesau todella sai?

  Tässä kohden Englantilaiset,
Lamsan Peshitta käännös ja Suomalaiset käännökset eroavat paljon toisistaan. Siksi on hyvä tarkastella niistä viittä käännöstä erikseen ja pohtia mikä niistä mahtanee olla lähinnä oikeaa ja alkuperäistä? Kyse on siis jakeista 1. Moos. 27:38-40

A) KJV (1982)
38 Ja Esau sanoi isälleen: onko sinulla vain yksi siunaus, isäni? siunaa minua, myös minua, isäni. Ja Esau korotti äänensä ja itki. 39 Ja hänen isänsä Iisak vastasi ja sanoi hänelle:

Katso, sinun asuntosi on oleva maan lihavuus ja taivaan kaste ylhäältä; [(lihavuus) : tai, lihavuudesta] 40 Ja miekkasi avulla sinä saat elää ja palvelet veljeäsi; ja tapahtuu, kun sinä saat vallan, niin sinä särjet hänen ikeensä kaulastasi.

B) CJB (1998)
38 Esau sanoi isälleen: "Onko sinulla vain yksi siunaus, isäni? Isä, siunaa minuakin!" 'Esau itki ääneen. 39 Ja hänen isänsä Jitshack vastasi hänelle: 

"Kuulehan! Kotisi on maan rikkaus ja taivaan kaste ylhäältä. 40 Sinä elät miekallasi ja palvelet veljeäsi. Mutta kun murtaudut vapaaksi, ravistat hänen ikeensä pois kaulastasi."

C) 
NET (New English Translation 2001)
38 Esau sanoi isälleen: "Onko sinulla vain se yksi siunaus, isäni? Siunaa minuakin!" Sitten Esau itki kovalla äänellä. 39 Niin hänen isänsä Iisak sanoi hänelle:

"Totisesti, kotisi on oleva kaukana maan rikkaudesta ja poissa ylhäältä taivaan kasteesta. 40 Sinä elät miekallasi, mutta palvelet veljeäsi. Kun kasvat levottomaksi, revit irti hänen ikeensä kaulastasi."

D) Peshitta (George M. Lamsa, 22. painos 1981)
38 Ja Esau sanoi isälleen: onko sinulla vain yksi siunaus, isäni? Siunaa minua, myös minua, isäni. Ja Esau korotti äänensä ja itki. 39 Ja hänen isänsä Iisak vastasi ja sanoi hänelle:

Ole rohkea, sinun asuinpaikkasi on maan hedelmällisissä paikoissa, ja taivaan kaste putoaa päällesi ylhäältä. 40 Ja miekkasi varassa sinä elät ja palvelet veljeäsi; mutta jos teet parannuksen, hänen ikeensä otetaan pois sinun kaulastasi.

E) RK2012 (Raamattu kansalle 2012)
38 Eesau sanoi isälleen: "Yksi siunausko sinulla vain on, isäni? Isä, siunaa myös minut!" Ja Eesau alkoi itkeä äänekkäästi. 39 Hänen isänsä Iisak vastasi: 

"Vailla maan runsautta on sinun asuinsijasi, vailla taivaan kastetta. 40 Sinä olet elävä miekkasi varassa ja palveleva veljeäsi. Mutta valtoimena kierrellen sinä särjet hänen ikeensä niskaltasi."

  Lukija huomaa, että Peshitta käännös eroaa merkittävästi 'armollisemman' siunauksensa vuoksi muista esille otetuista käännöksistä. Koska meidän Elohimme on armollinen, niin on mielestäni perusteltua, että hän antoi Eesaulle mahdollisuuden tehdä parannus ehtona hänen jälkeläistensä vapautumiselle eli pääsystä pois veljensä Jaakobin jälkeläisten orjuuttavan vallan alta. Tanakh kertoo kuitenkin, että Eesaun jälkeläiset eli Edomilaiset eivät tehneet parannusta, vaan pitivät jatkuvasti vihaa veljensä Jaakobin jälkeläisiä eli Israelilaisia kohtaan.

  Siksi Edom lopulta tuhottiin kansana, kuten liitekuvan tekstistä ilmenee. Koska he pitivät jatkuvaa vihaa Israelia kohtaan, niin heidät saavutti Abramille ja tämän jälkeläisille, Iisakille, Jaakobille ja tämän jälkeläiskansalle Israelille annettu vanha lupaus, että kaikki jotka heitä siunaavat, siunataan ja heidän kiroajansa kirotaan: 
1. Moos. 12:1-3
>>1 Ja Adonai sanoi Abramille: "Lähde maastasi, suvustasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan. 2 Niin minä teen sinusta suuren kansan, siunaan sinut ja teen sinun nimesi suureksi, ja sinä olet tuleva siunaukseksi. 3 Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä."<<

  Tämä tosikertomus on erittäin vakava varoitus myös kaikille pakanakansoille siitä, miten he kohtelevat Israelia ja israelilaisia. Kyseessä on siis valinta siunauksen ja kirouksen välillä. Vain viisaat siunaavat Israelia ja israelilaisia ja sen perusteella he saavat Yehowalta siunauksen!


Miksi Adonai mielistyi Jaakobiin?

  Inhimillisesti ajatellen Jaakob oli ahne ja petti veljensä Eesaun kahdesti. Hän osti ensin tältä esikoisoikeuden ruskealla linssikeitolla ja anasti sitten petoksella äitinsä pyynnöstä Eesaulta myös esikoiselle kuuluvan siunauksen vastoin Isänsä tahtoa, jopa kirouksen ja henkensä menettämisen uhalla. Jaakob ajatteli tulevia jälkeläisiään ja tahtoi heidän perivän esi-isiensä siunauksen.

  Jaakobin petokset olivat Adonaille mieleen, koska hän arvosti Adonain lupaamia siunauksia ja tavoitteli niitä hintaan mihin hyvänsä. Hän oli todellisuudessa epäitsekäs, vaikka se tuntuu meistä itsekkyydeltä. Myytyään esikoisoikeutensa linssikeitosta, Eesau piti
 sitä vastoin halpana sen, että saisi jättää jälkeläisilleen esi-isiensä esikoissiunauksen. Hän tajusi virheensä liian myöhään. 

  Adonai opetti myös Jaakobia hänen ahneutensa vuoksi. Jaakob joutui enonsa Laabanin orjana palvelemaan tätä 14 vuotta saadakseen tämän tyttäret vaimoikseen ja 6 vuotta saadakseen itselleen oman karjalauman. Se kaikki oli kovan työn ja tuskan takana ja lisäksi Laaban huijasi häntä muuttamalla palkkaa 10 kertaa! Jaakob sai karvaasti kokea, miltä petetyksi tulo tuntuu!

  Eesaun tapaus on meille tärkeä opetus siitä, että pidämme jälkeläisistämme hyvän huolen ja jätämme heille perinnöksi erityisesti uskon Adonaihin! Älkäämme olko kuten Eesau, joka ei piitannut jälkeläisistään, vaan hän ajatteli liikaa omaa hyvinvointiaan. Suurin virhe, minkä hän teki oli se, että hän piti halpana esikoisuutensa ja jälkeläistensä tulevaisuuden.

  Esikoissiunaus lipesi Eesaun ulottuvilta jo silloin, kun hän myi linssikeitosta esikoisuutensa Jaakobille. Siksi esikoissiunaus kuului jo laillisestikin hänelle, vaikka Iisak ajatteli asiasta toisin. Myös nykyisin moni vanhempi pitää halpana lastensa tulevaisuuden estämällä heitä etsimästä totuutta ja eväämällä heiltä ja jopa näiden jälkeläisiltä mahdollisuuden pelastua.


Tahdotko saada Adonain mielisuosion?

  Saavutat sen uskonkuuliaisuuden kautta tottelemalla Vapahtajamme Adonai Yeshuan opetuksia, jotka löydät UT:sta ja erityisesti Vuorisaarnan luvuista
Matt. 5, 6 ja 7. Yhtä peruuttamatonta kuin Eesaulle oli menettää esikoissiunaus on myös meille se, jos emme välitä meille julistetusta pelastussanomasta! Vain sen kuulijat ja sitä tottelevat siunataan pelastuksella!

  On äärimmäisen tärkeää ottaa todesta Vapahtajamme Adonai Yeshuan ja UT:n opetukset, jakeissa Mark. 16:15-16 - Joh. 3:36 - Joh. 17:3 - Apt. 2:38-39 - Room. 10:9-10 - Hebr. 10:14-16

Mark. 16:15-16 >>
15 Ja hän (Yeshua) sanoi heille: "Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille. 16 Joka uskoo ja saa kasteen, se pelastuu. Mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.<<

Joh. 3:36 >>
Joka uskoo Poikaan, sillä on ikuinen elämä. Mutta joka ei ole kuuliainen Pojalle, se ei ole elämää näkevä, vaan Elohimin viha pysyy hänen päällään."<<

Joh. 17:3 >>
Mutta tämä on ikuinen elämä, että he tuntevat sinut (Yehowah), joka yksin olet tosi (todellinen) Elohim, ja hänet, jonka sinä olet lähettänyt, Yeshua HaMashiach'n.<<

Apt. 2:38-39 >>
38 Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Yeshua HaMashiach nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Yehowah, meidän Elohimme, kutsuu."<<

Room. 10:9-10 >>
9 Sillä jos sinä tunnustat suullasi Yeshuan Adonaiksi ja uskot sydämessäsi, että Elohim on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut; 10 sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan.<<

Hebr. 10:14-17 >>
14 Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla ainiaaksi tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään. 15 Todistaahan sen meille myös Pyhä Henki; sillä sanottuaan: 16 "Tämä on se liitto, jonka minä näiden päivien jälkeen teen heidän kanssaan", sanoo Yehowah: "Minä panen lakini heidän sydämiinsä ja kirjoitan ne heidän mieleensä"; 17 ja: "heidän syntejään ja laittomuuksiaan minä en enää muista".<<


Muistakaamme erityisesti seuraava Yeshuan opetus!

Mark. 12:28-31 Mitä tulee kaikkein suurimpiin käskyihin

>>28 Silloin tuli hänen luoksensa eräs kirjanoppinut, joka oli kuullut heidän keskustelunsa ja huomannut hänen hyvin vastanneen heille, ja kysyi häneltä: "Mikä on ensimmäinen kaikista käskyistä?"

29 Yeshua vastasi: "Ensimmäinen on tämä: 'Kuule, Israel: Yehowah, meidän Elohimimme, Yehowah on yksi; 30 ja rakasta Yehowaa, sinun Elohimiasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi ja kaikesta voimastasi'. 31 Toinen on tämä: 'Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi'. Ei ole mitään käskyä, suurempaa kuin nämä."<<


Aiheeseen sopivia lauluja

Tiedoksesi: Vapahtajamme alkuperäinen hebrealainen nimi on Yeshua HaMashiach HaNotzri

Ole siunattu Israel

Muista veljiäsi

Oi Israel

Sitä pölyistä tietä pitkin

Tie on pitkä ja pölyinen





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024