Pohdintaa sapattina, 16.8.2024


  
Mitä enemmän nykyiset astrofyysikot (tähtien ja avaruuden tutkijat)
tutkivat tähtiä, planeettoja ja avaruutta, sitä selvemmin he toteavat miten
ainutlaatuinen asuinplaneettamme on ja miten kaunis se onkaan avaruudessa!
Raamatun mukaan se on matkalla täystuhoon syntiinlankeemuksen tähden.


Onko maapallo Luojankin silmissä ainutlaatuinen?

  Raamatusta ilmenee, että maapallon luominen kaikkineen oli erittäin mieluisaa puuhaa hänelle ja hän odotti kaiken onnistuvan hyvin, sillä hän oli kaikkea siihen liittyvää huolella suunnitellut. Kaikki luominen onnistuikin loistavasti, sillä olihan hän tätä ennen jo luonut taivaat ja taivasten taivaat valtavine enkeli joukkoineen. Näemme välähdykseltä Jobin kirjasta sen, miten Luojamme ennen maapalloa luomat olennot katselivat maapallon luomista: Job 38:4-7

>>4 Missä olit silloin, kun minä maan perustin? Ilmoita se, jos ymmärryksesi riittää. 5 Kuka on määrännyt sen mitat - tottapa sen tiedät - tahi kuka on vetänyt mittanuoran sen ylitse? 6 Mihin upotettiin sen perustukset, tahi kuka laski sen kulmakiven, 7 kun Aamutähdet kaikki iloitsivat ja kaikki Elohimin Pojat riemuitsivat?<<

  Jakeessa 7 tarkoitetaan
Aamutähdillä korkea-arvoisia enkeliruhtinaita (kerubeja ja serafeja) ja Elohimin Pojilla niitä, joista osa oli noussut kerubi Luciferin*) eksyttämänä kapinaan Luojaansa vastaan jo ennen maapallon luomista. Koska heillä oli kyky ottaa myös lihan ja veren ruumis eli ihmisen kaltainen muoto, niin he pystyivät ottamaan aviovaimoikseen Aadamin ja Eevan tyttäriä (1. Moos. 6:2-4), jotka synnyttivät heille jälkeläisiä ennen vedenpaisumusta ja myös sen jälkeen.

*) 
Vaikuttaa siltä, että kerubi Lucifer oli yksi Elohimin Pojista, sillä hänen mainitaan osallistuneen kahdesti taivaassa kokoukseen, jossa olivat läsnä Elohim ja tämän Pojat. Job 1:6 ja 2:1. Jos Lucifer oli ennen kapinaan ryhtymistään yksi erittäin arvostettu henkiolento, peräti Elohimin Poika, niin silloin on helppoa ymmärtää, miksi Elohim oli niin kovin kärsivällinen ja pitkämielinen häntä kohtaan. Hän kenties toivoi tämän katuvan ja palaavan 'luopiopojan tavoin' luokseen armoa ja anteeksiantamusta anomaan(?)


Oliko Absalomin kohtalo myös vertaus Luciferista?

  Absalom oli kaikkein komein kuningas Daavidin monista pojista ja hän teki salaliiton isäänsä vastaan syöstäkseen tämän valtaistuimeltaan. Hän menetteli todella ovelasti siinä, miten hän sai Israelin miesten enemmistön puolelleen. Raamatusta tiedämme, miten paljon Daavid rakasti poikaansa Absalomia kaikesta tämän pahuudesta huolimatta. Hän itki katkerasti kuultuaan sotapäällikkönsä Jooabin surmanneen Absalomin Efraimin metsässä käydyssä taistelussa.

  Se mielestäni kuvaa hyvin sitä, miten paljon Elohim rakasti luomaansa Luciferia. Hän kertoo millainen luomus tämä oli alkuaan. Hes. 28:12-16 (Tässä häntä verrataan Tyyron kuninkaaseen)

>>12 "Ihmislapsi, viritä itkuvirsi Tyyron kuninkaasta ja sano hänelle: Näin sanoo Adonai Elohim: Sinä olet sopusuhtaisuuden sinetti, täynnä viisautta, täydellinen kauneudessa.

13 Eedenissä, Elohimin puutarhassa, sinä olit. Peitteenäsi olivat kaikkinaiset kalliit kivet; karneolia, topaasia ja jaspista, krysoliittia, onyksia ja berylliä, safiiria, rubiinia ja smaragdia sekä kultaa olivat upotus-ja syvennystyöt sinussa, valmistetut sinä päivänä, jona sinut luotiin.

14 Sinä olit kerubi, laajalti suojaavainen, ja minä asetin sinut pyhälle vuorelleni. Sinä olit jumal'olento ja käyskentelit säihkyväin kivien keskellä. 15 Nuhteeton sinä olit vaellukseltasi siitä päivästä, jona sinut luotiin, siihen saakka, kunnes sinussa löydettiin vääryys.

16 Suuressa kaupankäynnissäsi tuli sydämesi täyteen väkivaltaa ja sinä teit syntiä. Niin minä karkoitin sinut häväistynä Elohimin vuorelta ja hävitin sinut, suojaava kerubi, pois säihkyväin kivien keskeltä.
<<

  Jakeen 12 ominaisuudet sopivat täysin myös Absalomiin. Kun luemme Ilmestyskirjaa, niin huomaamme, että lähitulevaisuudessa taivaassa tullaan käymään ratkaiseva taistelu Luciferin eli Paholaisen ja ylienkeli Mikaelin sotaenkelien välillä. Sen seurauksena Paholainen heitetään alas taivaasta, jossa hän on siihen saakka syyttänyt Elohimin valtaistuimen edessä kaikkia syntiin langettamiaan ihmisiä öin ja päivin. Hänelle käy kuten Tyyron kuninkaalle muinoin: Ilm. 12:7-9  

>>7 Taivaassa syttyi sota. Miikael ja hänen enkelinsä ryhtyivät sotaan Lohikäärmettä vastaan. Lohikäärme ja hänen enkelinsä sotivat, 8 mutta eivät voittaneet, eikä heillä enää ollut sijaa taivaassa. 9 Suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota kutsutaan Paholaiseksi ja Saatanaksi, koko maanpiirin eksyttäjä, heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä heitettiin hänen kanssaan.<<



Kuka oli ja on Paratiisin käärme?

  Vaikuttaa siltä, ettei tuo eläin alussa joutunut matelemaan mahallaan, koska matelu annettiin sille rangaistukseksi sen vuoksi, koska hän petti Eevan, joka langetti Aadaminkin. Huomaamme jo edellisestä lukukappaleesta, että Lucifer oli myös Eedenin paratiisissa, kuten Aadam ja Eeva. Luemme seuraavaksi, miten 'käärmettä' rangaistiin:  1. Moos. 3:14-15

>>14 Yehowah Elohim sanoi käärmeelle: "Koska tämän teit, kirottu ole sinä kaikkien karjaeläinten ja kaikkien metsän eläinten joukossa. Vatsallasi sinun pitää käymän ja tomua syömän koko elinaikasi. 15 Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille. Se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän."<<


  Paratiisin 'käärme' oli kenties jossain määrin ihmismäinen villieläin, joka kykeni puhumaan ja jonka Paholainen oli ottanut
välikappaleekseen tehdäkseen vahinkoa Luojalleen eli kostoksi siitä, että hänet oli heitetty ulos Eedenistä eli henkisessä ulottuvuudessa olleesta Paratiisista(?) Jos näin tapahtui, niin miksi Luojamme salli sen tapahtua?


Luojamme tiesi edeltä, mitä voi tapahtua

  Koska Luojamme on Kaikkivaltias, ei hänen tarvinnut ottaa 'turhia paineita' siitä, mitä kaikkea Paholainen saattaa tehdä. Siksi seuraavan vertauksen mukaan kävi miten kävi: Matt. 13:24-30

>>24 Toisen vertauksen hän puhui heille sanoen: "Taivasten kuningaskunta on verrattava mieheen, joka kylvi hyvän siemenen peltoonsa. 25 Mutta ihmisten nukkuessa hänen vihamiehensä tuli ja kylvi lustetta nisun sekaan ja meni pois.

26 Ja kun laiho kasvoi ja teki hedelmää, silloin lustekin tuli näkyviin. 27 Niin perheenisännän palvelijat tulivat ja sanoivat hänelle: 'Herra, etkö kylvänyt peltoosi hyvää siementä? Mistä siihen sitten on tullut lustetta?'

28 Hän sanoi heille: 'Sen on vihamies tehnyt'. Niin palvelijat sanoivat hänelle: 'Tahdotko, että menemme ja kokoamme sen?' 29 Mutta hän sanoi: 'En, ettette lustetta kootessanne nyhtäisi sen mukana nisuakin.

30 Antakaa molempain kasvaa yhdessä elonleikkuuseen asti ja elonaikana minä sanon leikkuumiehille: Kootkaa ensin luste ja sitokaa se kimppuihin poltettavaksi, mutta nisu korjatkaa minun aittaani.'"
<<

  Kommentoin tätä hieman. Perheenisäntä (Elohim) tiesi, että hänen vihamiehensä (Paholainen) ei kaihtaisi mitään keinoa pyrkiessään tuottamaan hänelle ja hänen luoduilleen vahinkoa. Kysymys kuuluu, että miksi hän ei laittanut yövartiostoa tiluksilleen?

  Ymmärrän hyvin, että Aadamin ja Eevan luottamusta Luojaansa kohtaan tuli koetella, mutta saivatko he riittävän kauan opetella tuntemaan Luojansa
vain totta puhuvana ennen koetukselle joutumista ja oliko heille selvää, mitkä seuraukset tulisi olemaan heidän tottelemattomuudestaan koskien myös lukuisia sukupolvia heidän jälkeensä, se jää arvoitukseksi eikä Raamattu kerro siitä meille mielestäni riittävästi.

  Adonai Yeshua selitti kyseisen vertauksen opetuslapsilleen seuraavasti: Matt. 13:37b-42

>>37..."Hyvän siemenen kylväjä on Ihmisen Poika. 38 Pelto on maailma; hyvä siemen ovat kuningaskunnan lapset, mutta lusteet ovat pahan lapset.

39 Vihamies, joka ne kylvi, on Perkele; elonaika on maailman loppu, ja leikkuumiehet ovat enkelit. 40 Niin kuin lusteet kootaan ja tulessa poltetaan, niin on tapahtuva maailman lopussa.


41 Ihmisen Poika lähettää enkelinsä, ja he kokoavat hänen kuningaskunnastaan kaikki, jotka ovat pahennukseksi ja jotka tekevät laittomuutta, 42 ja heittävät heidät tuliseen pätsiin. Siellä on oleva itku ja hammasten kiristys.
<< 

  Kommentoin tätäkin hieman. Selityksestä saa sen käsityksen, että maailmassa elää rinnatusten Elohimin lapsia ja Paholaisen lapsia. Ikään kuin kaksi aivan eri ihmisrotua. Tämä kyllä selittää pitkälle sen, miksi Luojamme suhtautuu Paholaisen lapsiin - suurimpaan osaan ihmiskunnasta -  erittäin vihamielisesti ja mielestäni täysin oikeutetusti. Mutta miksei Luojaamme opasta myös heitä totuuden tuntemiseen, koska hehän ovat Paholaisen eksyttämiä?


Vaikuttaa siltä, että syntiinlankeemus yllätti Luojamme

  On vaikea uskoa siihen, että Luoja olisi jo alussa suunnitellut niin, että suuri enemmistö ihmisiä tulee heitettäväksi viimeiseltä tuomiolta Helvettiin, Paholaisen ja tämän enkelien luokse. Myös se puoltaa tätä näkemystä, että Luojamme päätti uhrata ainutsyntyisen Poikansa sijaisuhriksi koko ihmiskunnan syntien tähden. Lisäksi Luojamme ja tämän valitun kansan Israelin jatkuva ja jopa vuosituhansia kestänyt valtataistelu antaa signaalin siitä, ettei sellaista oltu alussa suunniteltu. 

  Eniten tätä näkemystä puoltaa viime Sapatti tutkielmassani antamani viittaus siihen, miten Luojamme reagoi syntiinlankeemusta seuranneeseen turmelukseen maan päällä. Oli lähellä, ettei hän tuhonnut kaikkea luomakuntaa ihmisineen ja eläimineen. Myös Elohimin Poikien rikkomus heidän yhtyessään ihmisten tyttäriin vain lisäsi moraalittomuutta maan päällä. 1. Moos. 6:4-7

>>4 Siihen aikaan eli maan päällä jättiläisiä, ja myöhemminkin, kun Elohimin pojat yhtyivät ihmisten tyttäriin ja nämä synnyttivät heille lapsia. He olivat noita muinaisajan kuuluisia sankareita. 

5 Mutta kun Elohim näki, että ihmisten pahuus oli suuri maan päällä ja että kaikki heidän sydämensä aivoitukset ja ajatukset olivat kaiken aikaa ainoastaan pahat, 6 niin Elohim katui tehneensä ihmiset maan päälle, ja hän tuli murheelliseksi sydämessään.

7 Ja Elohim sanoi: "Minä hävitän maan päältä ihmiset, jotka minä loin, sekä ihmiset että karjan, matelijat ja taivaan linnut; sillä minä kadun ne tehneeni". 8 Mutta Nooa sai armon Elohimin silmien edessä.
<<


Edellä olevaa on ihmisten vaikea ymmärtää

  Näistä syistä johtuen minusta tuntuu, että
 seuraavat raamatunjakeet kaipaavat lisäselitystä: 

A) Ilm. 13:7-8
>>7 Ja sille annettiin valta käydä sotaa pyhiä vastaan ja voittaa heidät, ja sen valtaan annettiin kaikki sukukunnat ja kansat ja kielet ja kansanheimot. 8 Ja kaikki maan päällä asuvaiset kumartavat sitä, jokainen, jonka nimi ei ole kirjoitettu teurastetun Karitsan elämänkirjaan, hamasta maailman perustamisesta.<<

B) Room. 8:28-32 >>28 Mutta me tiedämme, että kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Elohimia rakastavat, niiden, jotka hänen aivoituksensa mukaan ovat kutsutut. 29 Sillä ne, jotka hän on edeltätuntenut, hän on myös edeltämäärännyt Poikansa kuvan kaltaisiksi, että hän olisi esikoinen monien veljien joukossa;

30 Mutta jotka hän on edeltämäärännyt, ne hän on myös kutsunut; ja jotka hän on kutsunut, ne hän on myös vanhurskauttanut; mutta jotka hän on vanhurskauttanut, ne hän on myös kirkastanut.

31 Mitä me siis tähän sanomme? Jos Elohim on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan? 32 Hän, joka ei säästänyt omaa Poikaansakaan, vaan antoi hänet alttiiksi kaikkien meidän edestämme, kuinka hän ei lahjoittaisi meille kaikkea muutakin hänen kanssaan?
<<

C) Ilm. 20:12-15 
>>12 Ja minä näin kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä, ja kirjat avattiin. Avattiin toinen kirja, joka on elämän kirja ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli kirjoitettu, tekojensa mukaan. 13 Meri antoi ne kuolleet, jotka siinä olivat, ja Kuolema ja Tuonela antoivat ne kuolleet, jotka niissä olivat, ja heidät tuomittiin, kukin tekojensa mukaan.

14 'Kuolema ja Tuonela heitettiin tuliseen järveen. Tämä on toinen kuolema, tulinen järvi. 15 Ja joka ei ollut elämän kirjaan kirjoitettu, se heitettiin tuliseen järveen.
<< 

D) Ps. 145:8-9
>>8 Yehowah on armahtavainen ja laupias, pitkämielinen ja suuri armossa. 9 Yehowah on hyvä kaikille ja armahtaa kaikkia tekojaan.<< Uskon tähän vain siksi, että olen saanut armon kohdata hänet muutaman kerran ja tiedän, että Hänen sisin olemuksensa on täydellinen rakkaus! Siksi ymmärrän miten vaikeaa niiden on uskoa rakkauden Elohimiin, jotka eivät ole itse koskaan häntä kohdanneet. Pelkkä Raamatun teksti ei kerro riittävästi hänestä, ellei Pyhä Henki tee sen sisältöä eläväksi lukijan ja kuulijan sydämessä!

  Kuten huomaat edellä olevasta, en siinä lainkaan puolustele Luojamme tekoja ja menettelyä luomiansa ihmisiä ja henkiolentoja kohtaan, sillä hän ei tarvitse minua puolustamaan itseään. Ihmettelen suuresti sitä, että Raamatun mukaan valtaosa ihmiskunnasta, ainakin 10 miljardia, heitetään lopulta helvettiin ja kitumaan siellä ikuisesti! Se on äärettömän ankara rangaistus ja paljon ankarampi kuin se, että jotkut kansat on tuhottu maan päältä täydellisesti, Luojamme käskystä!


  Ole hyvä ja kerro mitä ajatuksia tämä tutkielma sinussa herätti?
(Toivon, ettet vastaa esim. näin
'Tutkimattomat ovat Herran tiet', vaikka se totta onkin.)


Aiheeseen sopivia lauluja

Tiedoksesi: Vapahtajamme alkuperäinen hebrealainen nimi on Yeshua HaMashiach HaNotzri

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023