Pohdintaa Sapattina, 3.5.2024



Pian on taas pohjoisella pallonpuoliskolla suurten puutarhajuhlien aika. 
Sianlihamakkaroita ja sianlihaa grillataan ja syödään, niin että sitä pursuaa 
ulos silmistä ja korvista kuin tuubista. Mutta Adonailla on erittäin painavaa 
sanottavaa näille suruttomille ja mässäileville syntisille ihmisille: Jes. 66:15-17

>>" 15 Sillä katso, Adonai tulee tulessa, ja hänen vaununsa ovat kuin myrskytuuli; ja hän antaa vihansa purkautua hehkussa ja nuhtelunsa tulenliekeissä. 16 Adonai käy tuomiolle kaiken lihan kanssa tulella ja miekallaan; ja Adonain surmaamia on oleva paljon.

17 Jotka pyhittäytyvät ja puhdistautuvat puutarha-menoja varten, seuraten miestä, joka on heidän keskellänsä, jotka syövät sianlihaa ja muuta inhottavaa sekä hiiriä, niistä kaikista tulee loppu, sanoo Adonai."
<<


Koskeeko tuo varoitus kristittyjäkin?

  Se koskee heitäkin ja israelilaisia, sillä kun Tanakhissa käytetään ilmaisua 'kaikki liha', niin se tarkoittaa kaikkia ihmisiä kaikista kansoista. Siis myös minua ja sinua!

  Voit kysyä, että miten Luojamme voi olla niin armoton, että hän kieltää ihmisiltä tuollaisten herkkujen syömisen, sillä grillattu sianliha ja sianlihamakkarat maistuvat niin ylen herkullisilta, etenkin maustettuina ja herkullisella sinapilla höystettynä?

 
Kyse on nimenomaan uskonkuuliaisuudesta hänen sanaansa ja tahtoaan kohtaan. Eivät israelilaiset kuolleet nälkään 40 vuotta karussa Arabian hiekka-autiomaassa
vaeltaessaan, vaikka he eivät saaneet tuollaisia 'herkkuja' ruokahalunsa ja himonsa tyydyttämiseen. Meillä on nykyisinkin useita sallittuja vaihtoehtoja, jotka maistuvat paljon paremmilta kuin sianliharuuat ja kyseessä ei ole makuasia!

  Moni kristitty vetoaa Paavalin antamaan lupaukseen pakanoille: >>Syökää kaikkea, mitä lihakaupassa myydään, kyselemättä mitään omantunnon tähden.<< 1. Kor. 10:25

  Onko kyseessä kännösvirhe, en tiedä. Epäilen niin olevan, koska Paavali 
itse vaelsi myös Adonai Yeshuaan uskovana edelleen Mooseksen Lain mukaan. Apt. 21:24

>>
Ota ne luoksesi ja puhdista itsesi heidän kanssansa ja maksa kulut heidän puolestaan, että he saisivat leikkauttaa tukkansa; siitä kaikki huomaavat, ettei ole mitään perää siinä, mitä heille on kerrottu sinusta, vaan että sinäkin vaellat Lain mukaan ja noudatat sitä.<<

  
Jotkut vetoavat seuraaviin Adonai Yeshuan opetuksiin: Matt. 15:11 ja Mark. 7:18-19

Matt. 15:11 >>
Ei saastuta ihmistä se, mikä menee suusta sisään; vaan mikä suusta käy ulos, se saastuttaa ihmisen.<< 

Mark.7:18-19 >>
18 Ja hän sanoi heille: "Niinkö ymmärtämättömiä tekin olette? Ettekö käsitä, ettei mikään, mikä ulkoapäin menee ihmiseen, voi häntä saastuttaa? 19 Sillä se ei mene hänen sydämeensä, vaan vatsaan, ja ulostuu." (Näin hän sanoi kaikki ruuat rituaalisesti*) puhtaiksi)**)<< 

*) David H. Stern on lisännyt raamatunkäännökseensä (Complete Jewish Bible) sanan 'rituaalisesti' ja painottaa kirjoittamassaan kommentaarissa (Jewish New Testament Commentary) sitä, että tässä rituaalinen puhtaus ei voi tarkoittaa sitä, että esim. sianliha olisi täten julistettu kosheriksi, vaan tässä viitataan vain jakeisiin Mark. 7:1-4, joissa kerrotaan fariseusten itse keksineen lukuisia rituaaliseen puhtauteen liittyviä sääntöjä, jotka eivät kuulu lainkaan Tanakhin opetuksiin! Siten kosher-ruoka säädös on edelleen voimassa!

**) On mielenkiintoista todeta, että suluissa oleva lause puuttuu kokonaan Lamsan Peshitta käännöksestä Arameasta Englanniksi! Siksi se lienee myöhempi lisäys eli Sanan väärennös niiden taholta, jotka olivat mieltyneet porsasjuhliin(?)

  Mielestäni noissa kummassakin kohdassa Adonai viittaa siihen, ettei ihmisen sielu saastu edes saastaisesta ruuasta. Nykytiede todistaa, että ihminen voi silti saada saastaisesta ruuasta taudin ja jopa kuolla. Noiden jakeiden perusteella ihminen voi syödä henkensä pitimiksi mitä tahansa ruokaa, hädässä ja poikkeusoloissa vaikka kosher-ruokiin kuulumattomien eläinten lihaa. Painotan sitä, että hätätilanteessa. Valitettavasti monet kristityt ovat tehneet hätätilanteesta ja poikkeusoloista yleisen käytännön!

  Näin perustelen sen, miksi edellä - heti liitekuvan alla - olevien jakeiden Jes. 66:15-17 varoitus on yhä voimassa ja ajankohtainen. 


Mitä sitten on terveellistä syödä?

  Tanakhin mukaan kosher-ruuat ovat terveellisiä ja niitä syömällä ihminen lisäksi kunnioittaa Luojaansa. Luettelo ihmisille tarkoitetuista hyvistä ruuista löytyy jakeesta 3. Moos. 11:2 eteenpäin. Tässä linkki:
https://www.koivuniemi.com/raamattu/?tila=pikahaku&kaannos=fi-38&kokoluku=1&hakuehto=3mo+11

  Nykyisin on myös ns. 'sallittuihin' ruokiin lisätty lukuisia terveydelle haitallisia lisäaineita, joten on syytä olla tarkkana ruokien tuoteselosteita lukiessa. Varmin tapa syödä terveellisesti on noudattaa kosher-ruokavaliota ja itse valmistaa ruuat niiden raaka-aineista alkaen. Ylensyönti on syntiä ja tietenkin myös epäterveellistä!


Miten opimme parhaiten uskonkuuliaisuutta?

  Kaikki alkaa Raamattua lukemalla ja sen opetusten vastaanottamisella. Kannattaa olla hyvin varovainen sellaisten opettajien opetusten suhteen, jotka tavalla tai toisella vesittävät alkuperäistä Raamatun opetusta. On hyvin tärkeää huomioida Raamatun kokonaisilmoitus, eikä perustella mitään näkemystään vain osittaisilla lainauksilla.

  Kaikkiin ns. 'kirkkoisien' opetuksiin tulee suhtautua erittäin suurella kriittisyydellä. Jotkut Raamatun opetukset opitaan usein vain erehdysten kautta, koska opetus on niin usein harhaan johtavaa ja luonnollisen ihmisen mieltä kutkuttavaa. Pyhä Henki on varmin ja paras Raamatun opetusten selittäjä. Hänelle on annettava auktoriteetti. Tästä Adonai Yeshua opetti seuraavaa: Joh. 16:13

>>
Mutta kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen. Sillä se, mitä hän puhuu, ei ole hänestä itsestään; vaan minkä hän kuulee, sen hän puhuu, ja tulevaiset hän teille julistaa.<<

  On hyvä muistaa, että Adonai Yeshuan ja hänen valtuuttamiensa apostolien opetus perustuu suurelta osin Tanakhin opetuksiin, vaikka niissä onkin helmenä Uuden Liiton opetukset, joihin uskoen saamme pelastuksen uskon kautta Adonai Yeshuan armoon.


Mitä tulee kurinpitoon yleensä

  Kun vanhempi kurittaa lastaan ja opettaja oppilasta, niin paras tapa saada oppimaan on tehdä kurittaminen rakkaudessa ja hellävaroen. On todettu, että koirakin oppii parhaiten siten, että se saa kokea hyväilyä, kannustusta ja palkitsemista sen osoittaessa kuuliaisuutta. Ihmisten IQ (älykkyysosamäärä) on paljon alempi Luojaamme verrattuna kuin koirien IQ meihin verraten.

  Moni ajattelee nykyisin niin, että Luojamme on muuttunut 'armollisemmaksi' eli 'syntejämme sietävämmäksi' vuosituhanten kuluessa. Tässä suhteessa he erehtyvät suuresti, sillä hänen todistuksistaan sanotaan ja hän on itse sanonut itsestään seuraavaa: Ps. 119:152 ja Mal. 3:6

Ps. 119:152 >>Jo aikoja minä olen tiennyt sinun todistuksistasi, että sinä olet ne perustanut iäti pysyviksi.<<

Mal. 3:6 >>Sillä minä, Adonai, en muutu, ettekä te, Jaakobin lapset, herkeä:<<

  Koska hän ei muutu 
ja kaikki hänen todistuksensa pysyvät iäti, niin meidän tulee muuttua, jotta tulisimme samanmielisiksi hänen kanssaan. Suostukaamme siihen, että hän muuttaa meidät mieleisikseen!


Aiheeseen liittyviä lauluja



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024