Pohdintaa Sapattina 12.4.2024



  Minulla on tapana rukoilla viikon mittaan ajankohtaista aihetta Sapatti tutkistelua varten. Tänä aamuna (torstaina 11.4.) heräsin siihen, että sanoin ääneen jakeen: >>Lukitse Laki sinetillä minun opetuslapsiini!<< Tämä aihe vaatii ilmiselvästi kunnon alustuksen ja siksi palaan siihen vasta tutkielman lopussa. 


Mitä jae Daniel 9:24 merkitsee meille?

  Koska Danielin kirja on alunperin Arameaksi, on sen kääntämisessä ollut suuria vaikeuksia. Sen oikea ymmärtäminen on silti erityisen tärkeää, koska se on selvästi yksi lopun ajan profetioista koskien Israelia ja Jerusalemia! Sillä on seurauksia myös kaikille pakanakansoille.

  Monen arvostama suomalainen kristitty, Kaarlo Syväntö, jonka Adonain enkeli lähetti jo vuonna 1947 eli vuosi ennen Israelin valtion itsenäistymistä Israeliin, sai tehtäväksi jakaa israelilaisille Hesekielin profetian mukaisesti 'puhdasta vettä' eli aitoa Elohimin Sanaa. Hän, hänen perheensä ja työtoverinsa ovatkin jakaneet lahjaksi useita satoja tuhansia kokonaisia Raamattuja israelilaisille ja muille kansallisuuksille Israelissa noin 77 vuoden aikana. Enkeli viittasi seuraaviin jakeisiin, koskien israelilaisia (Hes. 36:24-25)

>>24 Minä otan teidät pois pakanakansoista ja kokoan teidät kaikista maista ja tuon teidät omaan maahanne. 25 Ja minä vihmon teidän päällenne puhdasta vettä, niin että te puhdistutte; kaikista saastaisuuksistanne ja kaikista kivijumalistanne minä teidät puhdistan.<<

  Kaarlo Syväntö käänsi jakeen Dan. 9:24 seuraavasti (suluissa lisäyksiä ja viittauksia hebrean kielen sanoihin). 

>>Seitsemänkymmentä viikkoa on säädetty sinun (Daniel) kansallesi ja pyhälle kaupungillesi (Jerusalemille), että kapinallisuus (pesha)
loppuu, synnit (hataim) sinetöidään ja rikokset (avon) peitetään ja ikuinen vanhurskaus tuodaan esille ja jumalallinen ilmestys ja profetia vahvistetaan ja Kaikkein Pyhin (Messias) voidellaan.<<

  Vaikka Kaarlo oli vajavainen, niin hänen selityksensä, jonka olen lainannut jo 1977 painetusta kirjasesta profetoi oikein sen, että sen aikaisen Neuvostoliiton on hajottava, jotta sen miehittämät valtiot Unkari, Romania ja Bulgaria voisivat liittyä Euroopan Yhteisöön eli nykyiseen EU:hun. Juuri niin on 2000-luvulla jo tapahtunut! 


  Oma lisäykseni:
 Sen piti tapahtua siksi, että Ilmestyskirjan luvun 13 kauhein Peto, muinainen Rooman Imperiumi, voisi jälleen muodostua ja ottaa hallintavallan yli kansojen. Suunnilleen samoin perusteli näkemystään myös Kaarlo Syväntö.


Miksi jae Dan. 9:24 on tärkeä kaikille?

  Siksi, että se on yksi Vanhan Liiton aikaisesta viittauksesta siihen, mitä Lopun aikana tapahtuu Israelissa ja Jerusalemissa. Israelilaisille se on valtava ilosanoma pitkän maastakarkoituksen ja noin 1900 vuoden suuressa ahdingossa olemisen
 jälkeen!

  Tästä on profeetta Hesekiel kirjoittanut peräti 13 perättäistä lukua 36-48 ! Käsittääkseni elämme juuri Googin sodan valmisteluvaiheessa, mistä profetoidaan luvussa 38. Olen samaa mieltä kuin Kaarlo Syväntö ja monet muut Sananopettajat siitä, että Venäjä on tuo Hesekielin mainitsema Goog.

  Kyseisen kansan paikantamiseen on annettu yksiselitteinen maininta:
(Hes. 39:1-3) Kyseessä on Israelista katsoen "kaukaisin pohjola". Jos vedämme pituuspiirin Jerusalemista pohjoiseen, menee se Moskovan ja Pietarin kaupunkien välistä Jäämeren kautta pohjoisnavalle. Jae Hes. 39:2 kuuluu Kaarlo Syvännön mukaan näin:

>>Minä kuljetan sinua, talutan sinua, nostatan sinut pohjan periltä ja annan sinun hyökätä Israelin vuorille. Ja minä jätän sinusta jäljelle vain kuudennen osan.<<

  Alkuperäisiä venäläisiä on nykyisin noin
90 miljoonaa. Muut, sen yhteensä noin 146 miljoonasta asukkaasta, ovat useista eri kansanheimoista. Siksi venäläisistä jäisi eloon vain 15 miljoonaa, jos sota käytäisiin nyt! Sodan seurauksena Venäjä hajoaisi osiin.

  Venäjää nykyisin hallitseva tyranni, Vladimir 
Vladimirovitš Putin on erityisen julma, täysin piittaamaton kansainvälisestä oikeudesta ja siviilien kohtalosta nykyisessä Ukrainaa vastaan käymässään valloitussodassa. Hän toimii ukrainan kansaa vastaan aivan kuten Hamas terroristit Gazasta käsin Israelilaisia vastaan, pyrkien tuhoamaan Ukrainan ja anastamaan sen koko alueen itselleen!

  Hesekielin mukaan Elohim laittaa koukut Putinin armeijan ja sen liittolaisten leukoihin ja vetää heidät sotimaan Israelin vuorille, jossa he saavat kohdata Elohimin langettaman tuomion. Siitä on seuraava maininta
Joel 2:20 (Kaarlo Syvännön ja monen muun Raamatun tutkijan tulkinnan mukaan)

>>Pohjoisesta tulevan armeijan minä heitän kauaksi sinusta ja vien sen autioon ja karuun maahan, joka rajoittuu äärimmäiseen mereen idässä ja viimeiseen mereen pohjoisessa. Ja siitä nousee löyhkä, nousee katku. Sillä suuria se on yrittänyt.<<

  Tuo alueen kuvaus sopii vain Siberiaan. Ne kaksi merta ovat Beringin meri idässä ja
Jäämeri pohjoisessa. Siberiassa on maailman kylmin paikka Oimjakon, jossa asuu noin 400 venäläistä ja siellä lämpötila laskee talvisin usein lukemaan -58 °C (-72.4 °F). 
- - -

  Jae Dan. 9:24 on tärkeä myös pakanakansoista pelastukseen valituille seuraavasti. Siihen liittyen apostoli Paavali kirjoitti seuraavasti Room. 11:13-15

>>13 Teille, pakanoille, minä sanon: Koska olen pakanain apostoli, pidän minä virkaani kunniassa, 14 sytyttääkseni, jos mahdollista, kiivauteen niitä, jotka ovat minun heimolaisiani, ja pelastaakseni edes muutamia heistä. 15 Sillä jos heidän hylkäämisensä on maailmalle sovitukseksi, mitä heidän armoihin-ottamisensa on muuta kuin elämä kuolleista?<<

  Kenties Paavali tuossa lopussa viittaa morsiusseurakunnan ylösottoon! Tuohon morsiusseurakuntaan kuuluu pelastukseen valittuja Israelista ja kaikista kansoista.


Mitä jae Jes. 8:16 opettaa meille tänään?

  Siinä lukee näin ja siinä viitattiin Adonai Yeshuaan ja hänen opetuslapsiinsa jo Lakiliiton aikakaudella:
>>Sido todistus talteen, lukitse Laki sinetillä minun opetuslapsiini.<<

  Siitä on useita eri versioita, kuten seuraavat A), B) ja C):
A) CJB  >>Paketoi tämä asiakirja ja rajoita sen opetus niihin, joita olen ohjannut.<<
B) Peshitta (G. Lamsa) >>Sido todistus, sinetöi laki,<<
C) NET >>
Sido kirjakäärö lailliseksi todisteeksi, sinetöi virallinen (asia)kirja Elohimin ohjeista ja anna se seuraajilleni.<< Oletan, että tämä käännös on oikea.

- - -
  Lukekaamme
ensin mitä Adonai Yeshua opetti Mooseksen Laista ja hänen meille tuomastaan uudesta opetuksesta koskien sitä ja miten ne liittyvät toisiinsa:

1)
>>Sillä laki on annettu Mooseksen kautta; armo ja totuus on tullut Yeshua HaMashiach'n kautta.<< Joh. 1:17

2)
>>Sen tähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten kuningaskunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten kuningaskunnassa.<< Matt. 5:19.
- Tässä Adonai Yeshua viittaa Mooseksen Lain käskyihin.
Jokainen, joka opettaa rikkomaan Mooseksen Lakia on valheen opettaja! Häneen uskovat ovat 'laittomuuden ihmisiä, kadotuksen lapsia'!

3)
>>35 ja eräs heistä, joka oli lainoppinut, kysyi häneltä kiusaten: 36 "Opettaja, mikä on suurin käsky laissa?" 37 Niin Yeshua sanoi hänelle: "'Rakasta Yehowaa, sinun Elohimiasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi'. 38 Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky.

39 Toinen, tämän kaltainen, on: 'Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi'. 40 Näissä kahdessa käskyssä riippuu kaikki laki ja profeetat."
<< Matt. 22:35-40

  Yhteenvetona kohdista
1), 2) ja 3) voidaan todeta, että kaikki israelilaiset ja kaikki Yeshuaan uskovat pakanat ovat velvoitettuja vaeltamaan Mooseksen Lain säädösten mukaan, sillä ei ole sallittua, että me tahallamme rikomme sen neljää alkuperäistä ensimmäistä käskyä, jotka kehoittavat kunnioittamaan ja rakastamaan Luojaamme. Onhan selvää, ettemme saa pitää mitään epäjumalia Hänen rinnallaan!

  Ei myöskään ole sallittua rikkoa alkuperäisen Mooseksen Lain kuutta viimeistä käskyä, jotka kehoittavat meitä kunnioittamaan ja rakastamaan lähimmäisiämme. Onhan selvää, ettemme saa murhata lähimmäisiämme!
- - -
- Se seikka, että "Mooseksen Laki lukitaan sinetillä Adonai Yeshuan opetuslapsiin", viittaa siihen, että meidän tulee pitää Laki pyhänä ja ainoastaan hyvää tarkoittavana ja ikään kuin paimenen sauvana, joka ohjaa lampaat turvalliselle laitumelle asettaen meille laitumen raja-aidat, jonka sisältä raatelevat sudet ovat poissa.

- Tämä kaikki koskee selvästi vain Adonai Yeshuan opetuslapsia ja heitä ovat kaikki ne, joihin hän viittaa liitekuvan jakeissa Joh. 8:31-36 ja lisäksi jakeissa Matt. 7:24-25.

- Kyseinen sinetöinti viittaa siihen, että juuri nämä ovat
Korkeimman valittuja ja kunnioittavat Häntä pitämällä Mooseksen Lakia pyhänä ja tärkeänä elämänohjeena aivan kuten Adonai Yeshua opettaa meille jakeissa Matt. 5:17-20

- Juutalaiseen uskoon kasvatetuille
 se merkitsee Mooseksen Lain noudattamista niiltä osin kuin se on mahdollista nykyisin, kun Salomon temppeli on yhä raunioina. Mutta ei kuitenkaan sen vuoksi, että hekään Lakia noudattamalla voisivat ansaita sielulleen pelastuksen. Vaan ainoastaan sen vuoksi, että sen kautta israelilainen tunnustautuu Adonai Yeshuan opetuslapseksi myös Uuden Liiton aikana. Näin apostoli Pietari opasti aikansa juutalaisia, koskien annettavia ohjeita kaikille pakanuudesta kääntyneille 
(Apt. 15:10-11)

>>
10 Miksi te siis nyt kiusaatte Elohimia ja tahdotte panna opetuslasten niskaan ikeen, jota eivät meidän isämme emmekä mekään ole jaksaneet kantaa? 11 Mutta me uskomme Adonai Yeshuan armon kautta pelastuvamme, samalla tapaa kuin hekin.<<

- On tärkeää huomioida, että myös taivaalliseen Uuteen Jerusalemiin valitut Aatamin ja Eevan jälkeläiset on hengellisesti rakennettu profeettojen (kuten Mooses, Jesaja, Jeremia jne.) ja apostolien perustukselle, kulmakivenä itse Yeshua HaMashiach!
- - -

Kaikille pakanataustaisille Yeshuaan uskoville se merkitsee aluksi vain niitä neljää kieltoa, joihin viitataan jakeissa Apt. 15:28-29 ja josta päättivät Jerusalemin alkuseurakunnan Neuvosto Pyhän Hengen opastuksella:

>>
28 Sillä Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän päällenne ole pantava enempää kuormaa kuin nämä välttämättömät: 29 että kartatte epäjumalille uhrattua ja verta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, ja haureutta. Jos te näitä vältätte, niin teidän käy hyvin. Jääkää hyvästi!"<<

- Mielestäni tuo Seurakuntaneuvoston päätös on
erittäin oikeudenmukainen ja hyvin perusteltu, sillä se huomioi pakanataustaisten huonommat lähtökohdat verrattuna koko ikänsä juutalaiseen uskoon kasvatettuihin, joille Tanakh ja sen säädökset on opetettu jo äidinmaidossa.

- Se on kuitenkin vasta
alkua pyhittäytymiselle ja UT:ssa on satoja eri kehoituksia, joiden kautta kaikkia Adonai Yeshuan seuraajia opastetaan vanhurskauteen ja täydelliseen pyhittäytymiseen, jonka lopussa vasta meitä odottaa ikuinen elämä, kuten Room. 6:22 sanoo:

>>Mutta nyt, kun olette synnistä vapautettuja ja teistä on tullut Elohimin orjia, teidän hedelmänne on pyhitys, ja sen loppu on ikuinen elämä.<<

  Vaikka olemme Isä Elohimin orjia, niin olemme myös Adonai Yeshuan ystäviä ja työtovereita hänen viinitarhassaan, jos tottelemme häntä!


Korkein hallitsee yhä kaikkia kansoja!

  Siis myös Venäjää, P-Koreaa, Kiinaa, Irania, USA:ta, EU:ta jne! Siksi meillä Adonai Yeshuaan uskovilla ei ole mitään syytä pelätä vaikeita aikoja, jotka jo nyt kohtaavat osaa maanpiiristä ja jatkossa kaikkia kansoja. Älkäämme
 myöskään pelätkö WW3:a. Se tulee ajallaan, mutta myös sen läpi Luojamme varjelee ja luotsaa kaikista kansoista valittunsa elävinä! Odotellessamme sitä, mitä edessämme on, levittäkäämme armon, rakkauden ja pelastuksen sanomaa Vapahtajastamme HaMashiach Yeshuasta!


Aiheeseen liittyviä lauluja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024