Pohdintaa Sapattina 9.2.2024



Näemme kuvassa kypsiä viikunoita. Ne ovat yhdessä raikkaan veden
kanssa todella tarpeellisia 
ystävällisyyden osoittamisessa nääntyvälle.


Raamatun opetuksia ystävällisyydestä

  Huomaamme VT:ia lukiessamme, miten tärkeää israelilaisille ja heidän karjalleen oli erämaassa vaeltaessa raikas vesi. Sen antaminen janoiselle oli erittäin ystävällinen teko ja saattoi pelastaa nääntyneen hengen! 

  Myös viikunoilla on ollut suuri esikuvallinen merkitys liittyen ystävällisyyteen. Esimerkiksi kuningas Daavidin aikana hänen sotilailleen tuotiin viikunoita ja Daavid itsekin antoi liitekuvassa kerrotulle nääntymäisillään olevalle egyptiläiselle leipää, viikunakakkua ja raikasta vettä.


Miten opimme olemaan ystävällisiä?

  Meidän tulee paneutua lähimmäistemme ongelmiin aivan kuin ne olisivat meidän omiamme ja päättää rakastaa heitä kuin itseämme. Silloin myötätunto herää meissä ja pyrimme auttamaan heitä mahdollisuuksiemme mukaan. Pyhä Henki johdattaa meitä ystävällisyyteen ja rakkauden tekoihin, jos vain pidämme hengelliset korvamme auki.


Miten tärkeää on olla ystävällinen?

  Se on sangen tärkeää etenkin Pelastussanoman julistamisen yhteydessä ja auttaa kuulijaa vastaanottamaan sen sielunsa pelastukseksi. Jos kuulija pitää meitä mukavina, ystävällisinä ja miellyttävinä, niin se avaa heidän sydämensä puheellemme vastaanottavaiseksi. Sama pätee myös opiskellessa ja työelämässä.

  Mieleeni muistui tapaus, jolloin (1985-90) työskentelin suunnittelevana konsulttina Volvo PV:n Pääkonttorissa, Göteborgissa. Eräänä aamuna irlantilaiset konsultit järjestivät meille hauskan testin. Jokaisen piti valita valmiiksi pahville painetuista teksteistä itselleen mieluisin ja pitää sitä työpöydällään näkyvillä koko viikon. Niissä oli erilaisia aforismeja. 

  Valitsin sellaisen, jossa luki: "It is nice to be important, but it is more important to be nice!" Suomeksi se tarkoitti: "On kiva olla tärkeä, mutta on tärkeämpää olla kiva." Esimiestäni nauratti. Hän valitsi kyltin jossa luki: "The boss loves idiots." Suomeksi se tarkoitti: "Pomo rakastaa idiootteja." Eräs ryhmämme jäsen loukkaantui siitä ja tuli kuiskaamaan korvaani: "Sen kyllä huomaa, keitä pomo rakastaa, sillä hän on todella palkannut tähän ryhmään pelkkiä idiootteja." Esimerkiksi hän mainitsi erään naisen, josta pidin.

  Vastasin kaverille: "Ihanko totta? Mutta eikö hän ole palkannut sinutkin?"
En voinut silloin enää pidättää nauruani. Kyseinen pomo ilmeisesti kuunteli puhettamme. Kun kaveri huomasi sen, poistui hän heti luotani häpeä kasvoillaan. Vasta kaverin poistuttua minäkin huomasin pomon kenties kuunnelleen keskusteluamme.


Ystävällisyys kannattaa aina!

  Liittyen edelliseen, koostui ryhmämme Volvolla todella hyvin erikoisista persoonista. Kukin meistä oli omalla tavallaan muista poikkeava ja lahjakas, jotka pomomme oli ihan tarkoituksella hakijoista valinnut täydentämään toinen toistamme.

  Eräs oli fiksu puolatar, joka oli vakaumuksellinen roomalaiskatolinen. Eräs nuorukainen oli käynyt Steinerkoulun ja hänellä oli hyvä luomiskyky uuden keksimiseen. Paras meistä oli harvinaisen tarkka suunnittelutyössä ja sen lisäksi lahjakas, ahkera ja todella poikkeuksellisen viisas ja empaattinen!

  Valitettavasti hän oli julkisesti homoseksuaali. Useimmat ryhmäläiset suhtautuivat häneen kadehtien siksi, että pomo antoi hänelle arvostetuimmat työt. Minä en kadehtinut, vaan osoitin hänelle sen sijaan ystävällisyyttä. Minulle riitti saamani tarkkuutta vaativa työ ja menestyin hyvin siinä, koska rukoilin alati apua ylhäältä.

  En katsonut oikeaksi alkaa arvostella hänen homouttaan, koska tiesin monen ajautuneen tuohon syntiin monien eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Siksi osoitin hänelle pyyteetöntä rakkautta ikään kuin en olisi edes huomannut hänen homouttaan! 

  Minulla oli näet koko ajan ison maisemakonttorin väliseinällä, omassa työtilassani seinällä kaunis juliste hymyilevästä poikalapsesta, joka istui ison auringonkukan päällä kädet ojennettuina taivasta kohti. Julisteen alla oli teksti ruotsiksi ja siitä käännettynä seuraava:

"Mutta kaikille niille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi vallan tulla Elohimin lapsiksi, heille, jotka uskoivat hänen nimeensä." Joh. 1:12

  Neljän ja puolen vuoden jälkeen tapahtui, että pomomme ylennettiin kaikkein tavoitelluimman suunnitteluprojektin sektio-johtajaksi ja uudeksi pomoksemme tuli muuan mies Saab Scanialta, Trollhättanista. Hän suhtautui avoimen vihamielisesti minuun ja pyrki kaikkien nähden poistamaan minut ryhmästä.

 
Poikkeuksellista oli se, että hän sanoi kaikkien kuullen, ettei kykene suhtautumaan minuun ystävällisesti(?) Silloin ymmärsin, että hänessä oleva henkivalta vaikutti hänessä tuollaista suhtautumista ja näin hänen todella häpeävän käyttäytymistään! Aloin rukoilla
 kotonani hänen pelastumisensa puolesta ja työpaikallakin hiljaa sydämessäni. 

 
Uusi pomo oli myös hyvin sairas. Hänellä oli diabeteskin ehtinyt jo pitkälle ja hän joutui ottamaan käsivarteensa insuliinipiikin useita kertoja päivässä. Ryhmän jäsenten mielestä hän ei ollut enää fyysisesti riittävän terve toimimaan tuossa vaativassa tehtävässä, jossa työskentelimme Laatu- ja Kehitysosastolla. En ollut puhunut hänelle lainkaan uskonasioista, koska nähdessään julisteeni työpöytäni yllä, oli se hänelle kuin punainen vaate. Julisteiden pito oli täysin tavallista ja luvallista maisemakonttorissa. 

  Kun tuo edellä mainittu homo huomasi minun joutuneen aiheettoman vihan kohteeksi, meni hän edellisen esimiehemme luo ja pyysi tätä ottamaan minut suunnittelijaksi tuohon tavoitelluimpaan ryhmään, jossa suunniteltiin kaikkein uusinta Volvo henkilöautomallia 850. Pomo otti minut ilomielin sinne ja työkauteni siellä oli yksi parhaista koko työelämäni aikana!

  Jotain oli siis tapahtunut tuon homonuorukaisen sydämessä, koska hän osoitti minulle poikkeuksellista ystävällisyyttä minulta osakseen saamansa ystävällisyyden jälkeen. Toivon ja rukoilen, että Adonai Yeshua palkitsee sen hänelle. Pomomme piti minuun yhteyttä aina kuolemaansa asti. Siis noin 25 vuotta vielä sen jälkeen, kun Pyhä Henki johdatti minut uuteen työpaikkaan, Suomeen. 

  Kun pomo kuoli, niin kävi ilmi, että häneltä löytyi, hänen tyttärensä meilin mukaan, kaikista sadoista pomon työkavereista yhteystiedot vain minuun. Olin rukoillut pomon puolesta ja lähettänyt hänelle kristillistä kirjallisuutta ja kertonut Adonai Yeshuasta ja Pelastussanomasta. 
Sain häneltä meilin ja kutsun hautajaisiin. Olin silloin liian sairas matkustamaan Ruotsiin, joten lähetin tyttärelle kauniin surunvalitteluadressin.


Aiheeseen sopivia lauluja

Vahvista Ystävää


Alhaalla kulkee Ristin tie





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024