Pohdintaa Sapattina 2.2.2024



  Käsitykseni mukaan Raamatussa neljättä Hengen hedelmää edustaa pellon vilja, jota tulee ahkerasti viljellä ja odottaa kärsivällisesti sateita ja auringonpaistetta. Se on ollut elinehto maatalousvaltaisen aikakauden ihmisille ja on sitä yhä maailmanlaajuisesti.


Kärsivällisyys on neljäs Hengen hedelmä

  Hengen hedelmäluettelossa neljäs hedelmä 
kärsivällisyys. Sana, jota käytetään suomenkielisissä raamatunkäännöksissä on tässä jakeessa kuitenkin 'pitkämielisyys'. Jakeessa käytetty kreikk. sana 'makrothymia' merkitsee: 'pitkämielisyys' ja 'kärsivällisyys'.

 
Pitkämielisyys on sanan 'rakkaus' ensisijainen ominaisuus (1. Kor. 13:4) ja rakkaus on mainittu ensimmäisenä Hengen hedelmänä, joten en käytä sitä. 
Englanninkielisissä raamatunkäännöksissä käytetään yleisesti sanaa 'patience' ja sen merkitys suomeksi  on 'kärsivällisyys'. Siksi käytän sitä.

  Adonai Yeshuaan uskovien elämässä tapahtuu sama ilmiö kuin vehnäpellolla: vilja kasvaa ja kypsyy kunnes se on kypsää leikattavaksi. Kypsyminen tapahtuu vähitellen. Samoin Hengen hedelmänä kärsivälliyys kasvaa meissä vuosien kuluessa. Se ilmenee esim. bussin tuloa odotellessa. Lapsena olimme kärsimättömiä, jos bussi oli vähän myöhässä. Aikuisena ei mieltämme masenna, vaikka bussi ei tulisi lainkaan!


Eräs erityinen muisto

  Työskentelin vapaaehtoisena Kibbutz Kiryat Anavimissa kevättalvella tammi- ja helmikuun vuonna 1977. Sain tietää varsin myöhään paluulennosta ja minulla oli aikaa vain 4 h syödä illallinen, hyvästellä työtoverit, pakata tavarani, luovuttaa kibbutzin tavarat ja lähteä Jerusalemiin, josta oli bussilla lähtö klo 20 Lyddan lentokentälle Tel Aviviin.

  Parhaimmat ystävät tulivat saattamaan minua kibbutzin bussipysäkille. Bussin piti tulla klo 18, mutta sitä ei tullutkaan, mikä ei ole harvinaista Israelissa. Kun klo oli jo 19:30 sanoi eräs fiksu uskonsisar: "Nyt sulla Lefa on oiva tilaisuus menetellä kuten uskonisämme Aabraham. Katso kirkasta tähtitaivasta ja poimi uskossa sieltä yksi lupauksen tähti."

  
Vastasin: "Kiitos neuvosta, teen niin." Valitsin erään kirkkaan tähden sanoen: "Tuo tähti olkoon Adonailta lupauksena minulle tänä iltana. Kiitos!" Sen sanottuani näimme jonkun ajavan autollaan hurjaa vauhtia Kibbutsin Hotellin suunnalta sik-sakkia alas. Vuorenrinne oli näet niin jyrkkä, että tien piti kiemurrella edestakaisin. 

  Liftasin ja auto pysähtyi. Kyseessä oli musta taksi, jota eräs Betlehemissä syntynyt arabi ajoi. Mukaan tuli samalta bussipysäkiltä eräs ruotsalainen nuoripari ja kun juttelimme englanniksi uskosta Adonai Yeshuaan, ilahtui arabi ja sanoi, että koska olemme kristittyjä kuten hän, niin hän vie meidät puoleen hintaan Jerusalemiin. 

 
Minulla ei edes olisi ollut rahaa normaaliin taksimaksuun, vaan juuri sen verran, kuin osuuteni matkasta maksoi! Jäljelle jäi vain 30 agoraa kolikkoina. Ehdin ajoissa Jerusalemiin loistohotelli Eyal'in edustalle klo oli 19:55. Muistan vielä, miten suomalainen matkanjohtaja siellä sanoi: "Oho! Ehdit aivan viime hetkellä." Sieltä matkustin bussilla ajoissa Lyddan lentokentälle, Tel Aviviin. Bussimaksu sisältyi lentolippuun.


Kärsivällinen Adonai Yeshuan odottaminen

  Olkaamme uskollisia ja kärsivällisiä odottaessamme Vapahtajamme Adonai Yeshuan toista tulemusta! Tähän on apostoli Paavali myös meitä kehoittanut: Tiit. 2:11-14

" 11 Elohimin armo on näet ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille, 12 ja se kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot ja elämään siveästi, vanhurskaasti ja jumalisesti nykyisessä maailmanajassa, 13 kun odotamme autuaan toivon täyttymistä ja suuren Elohimin ja Vapahtajamme Hamashiach Yeshuan kirkkauden ilmestymistä

14 Hän antoi itsensä puolestamme lunastaakseen meidät kaikesta laittomuudesta ja puhdistaakseen itselleen omaisuudeksi kansan, joka ahkeroi hyviä tekoja."


Aiheeseen sopia lauluja

Odota Jumalaa

Oot turvapaikkani

Valojen maailmaan




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024