Pohdintaa Sapattina 22.12.2023

 



Johdanto
  
  ”Ilmestyskirjan sisältämät kirjeet seurakunnille”
Ilmestyskirjan luvut 2-3 sisältävät lähetyskirjeet apostoli Johanneksen aikaiselle Vähä-Aasian 7:lle seurakunnalle. Raamattu on kuitenkin ajankohtainen kaikkina aikoina ja noilla kirjeillä on ollut ainakin kaksi eri merkitystä eri aikakausina. Johanneksen ilmestys on profeetallis/apokalyptinen kirja ja sen takia mielestäni kirjeet kertovat myös kristillisten seurakuntien kehitysvaiheista, menneisyydessä, nykyisyydessä ja jopa edessämme siintävän 1000-vuotisen rauhanajan loppuun asti.

  Tarkastellessamme seurakuntia Johanneksen aikana ja sen jälkeen sekä sitä, miten paikkakunnat oli nimetty, niin kaikki se kertoo meille siitä, että Elohim on kaiken hienosti suunnitellut.

  Kirjeiden sisältö vastaa niitä olosuhteita, mitkä olivat Johanneksen aikana näissä seitsemässä seurakunnassa, samoin myös niitä kehitysvaiheita, kuten luopumusta ja apostolisiin opetuksiin palaamista, mitä on esiintynyt historian aikana kristinuskoa tunnustavissa lukuisissa herätysliikkeissä ja niiden itsenäisissä paikallisseurakunnissa.

  
Aiheen käsittelyä
  
Tänään tutkimme Ilmestyskirjan lukua 3 ja vain siinä mainittua lähetyskirjettä Filadelfian seurakunnalle. 




Kirje Filadelfian seurakunnalle

  Tämä näistä 7:stä Vähä-Aasian seurakunnista oli toinen niistä 2:sta srk:sta, joista ei löytynyt mitään moitittavaa, vaan paljon kiitettävää!

>>7. Ja Filadelfian seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo Pyhä, Totinen, jolla on Daavidin avain, hän, joka avaa, eikä kukaan sulje, ja joka sulkee, eikä kukaan avaa: 8. Minä tiedän sinun tekosi. Katso, minä olen avannut sinun eteesi oven, eikä kukaan voi sitä sulkea; sillä tosin on sinun voimasi vähäinen, mutta sinä olet ottanut vaarin minun sanastani etkä ole minun nimeäni kieltänyt. 

9. Minä annan sinulle Saatanan synagogasta niitä, jotka sanovat olevansa juutalaisia, eivätkä ole, vaan valehtelevat. Minä olen saattava heidät siihen, että he tulevat ja kumartuvat sinun jalkojesi eteen ja ymmärtävät, että minä sinua rakastan. 10. Koska olet noudattanut minun kestävyyteen kehottavaa sanaani, niin minä myös otan sinusta vaarin ja pelastan sinut koetuksen hetkestä, joka on tuleva yli koko maanpiirin koettelemaan niitä, jotka maan päällä asuvat. 

11. Minä tulen pian *). Pidä, mitä sinulla on, ettei kukaan ottaisi sinun kruunuasi **). 12. Joka voittaa, sen minä teen pylvääksi Elohimini Temppeliin, eikä hän koskaan enää lähde sieltä ulos, ja minä kirjoitan häneen Elohimini nimen ja Elohimini kaupungin nimen, sen Uuden Jerusalemin, joka laskeutuu alas taivaasta minun Elohimini luota, ja oman uuden nimeni. 13. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo.'<<

*) Lamsan käännös: tai: "äkisti" /// **) Lamsan käännös: tai: "seppelettäsi"


Jae 7: Yeshua ilmoittaa itsensä nimillä Pyhä, Totinen, jolla on Daavidin avain ja jolla on valta avata niin, ettei kukaan voi sulkea ja valta sulkea niin, ettei kukaan voi avata. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei tätä Ilmestyskirjaa voida ihmisymmärryksen avulla avata eli ymmärtää, vaan ainoastaan siten, että Yeshua avaa sen sisällön Pyhän Hengen kautta meille.

Jae 8: Oven avaamisella tarkoitettiin menestystä viedä pelastussanomaa ympäristöön sitä vailla oleville. Sillä tarkoitettaneen hengellisesti myös oven olevan avoin taivaan ylhäisiin saleihin asti tämän srk:n jäsenille, jotka olivat paikkakunnan nimen perusteella löytäneet oikean veljes- ja sisarrakkauden eli oppineet rakastamaan toisiaan vajavaisuuksistaan huolimatta.


Yeshua mainitsi keskinäisen rakkauden olevan ainoa tuntomerkki, jonka perusteella uskosta osattomat voivat tunnistaa meidät hänen opetuslapsikseen jakeen Joh. 13:35 mukaan. Pelkkä opillinen puhtaus ja täydellisinkään teologia eivät riitä, vaikka ne ovatkin tärkeitä, vaan tarvitaan aitoa lähimmäisten rakastamista sanoin ja teoin, sekä Adonai Yeshua nimen tunnustamista ilman häpeän häivää!

Jae 9: Yeshuan (ja alun perin taivaallisen Isämme) tulisilmin nähtynä paikkakunnan juutalaiset olivat hengellisesti katsoen ’Saatanan synagoga’, koska he yrittivät kovasti estää ja vaikeuttaa tämän jo Tanakhissa kaikille kansoille luvatun Pelastussanoman levittämistä. Yeshua ei ollut kuitenkaan heitä hylännyt, vaan lupasi nöyryyttää heidät ja saattaa heidät kumartumaan Seurakunnan pyhien jalkojen juureen. Tällä tarkoitetaan lisäksi kaikkien ihmisten Yeshuan eteen polvistumista ennemmin tai myöhemmin, sillä Hän on Seurakunnan ainoa Pää!


Jae 10: Yeshua lupaa palkita häntä tottelevat varjelemalla heidät erittäin pahasta, koko maailmaa kohtaavasta koetuksen ajasta. Jakeessa on uskoakseni myös kätketty profetaalinen lupaus lopun ajan ylöstemmattavalle srk:lle, jonka jäsenet tullaan pelastamaan koko maailmaa kohtaavasta koetuksen hetkestä eli tempaamaan turvaan taivaaseen, maan päällä alkavasta 7 vuoden pituisesta suuren ahdistuksen- ja vihan ajasta!

Jae 11: Tässä myös viitataan Yeshuan äkisti tapahtuvaan tulemiseen, mikä on lupauksena kannustanut kaikkien kristillisten sukupolvien kilvoittelijoita, mutta on kaikkein tärkein pian ylös temmattaville Uuden Liiton pyhille! Vain VOITTAJILLE luvataan elämän kruunu, johon Yeshua viittasi myös jakeen Ilm. 2:10 lopussa.

Jae 12: Tässä luvataan vain VOITTAJILLE pysyvä pääsy Luojamme luo taivaalliseen Temppeliin. ’Pylväs’ tarkoittaa arvostusta ja se on YHWH:n voiman ja vahvistamisen vertauskuva jakeen 1. Kun. 7:21 mukaan. Mikä muu lupaus olisi sen paremmin sopinutkaan tuolle pienelle ja ’voimaltaan vähäiselle’ Seurakunnalle!

- Lisäksi hän lupasi kirjoittaa VOITTAJIIN kolme eri nimeä: Elohiminsa nimen, Elohiminsa taivaasta alas maan päälle laskeutuvan Uuden Jerusalemin nimen ja oman uuden nimensä. Tuohon aikaan orjiin merkittiin omistajansa nimi.

- Noilla kolmella eri nimellä sinetöidään kaikkien meidän Uuden Liiton pyhien, ikuiseen hengelliseen Israeliin kuuluvien, kansalaisoikeudet, oikeus ikuiseen Jerusalemiin, meidän kuninkaallinen oikeutemme YHWH Elohimin lapseuteen ja myös jäsenyys Yeshuan kuninkaalliseen papistoon jakeiden Ef. 2:11-16 ja 1. Piet. 2:9 mukaisesti.

Jae 13:
 Yeshuaan uskovia kehotetaan (jälleen) olemaan kuulolla ja ottamaan visusti vaarin siitä, mitä Pyhä Henki kaikille Seurakunnille sanoo!
- - -
  Koskien yleisesti paikallisseurakuntia, muistan erään Raamattukoulun rehtorin (Ebbe Bolin, Ruotsista) käyneen noin 40 vuoden aikana lukuisissa paikallisissa seurakunnissa, isoissa ja pienissä. Hän oli todennut, että jos seurakunnassa on vain noin 40-50 jäsentä, sen jäsenillä on parhaat edellytykset kasvaa Adonai Yeshuan sisäisessä tuntemisessa ja kantamaan myös aktiivisesti vastuuta EV-työstä.


Lyhyt yhteenveto Filadelfian seurakunnasta

(§ = merkitys, + = plussat, - = miinukset) 


  Viittaa myös srk-aikaan 1750 - 2030 "Lähetys-srk" – Se sijaitsi Lyydiassa, liki Sardesta, n. 100 km Efesoksesta koilliseen ja oli rajakaupunki.
§ Filadelfia tarkoittaa: "Veljellinen rakkaus".
§ Filadelfian kaupunki oli nuorin ja sen Seurakunta kooltaan pienin, mutta rohkein julistamaan Yeshuan nimeä!
§ Yeshuan nimiä: "Pyhä ja Totinen”, ”Daavidin avaimen haltija".
§ Valvova ja sielunsa puhtaana pitävä Seurakunta otetaan turvaan ylöstempauksessa ennen 7 vuoden ahdistuksen ja vihan aikoja.
§ Filadelfian seurakunta toimi erossa Sardeksen ja Laodikean seurakunnista.

  Plussat ja miinukset:
+ YHWH:lle otollisten tekojen tekeminen / + Kestävyys vähäisestä voimasta huolimatta.
+ Kuuliaisuus ja ojentautuminen Sanan mukaan / + Yeshua nimen tunnustaminen.
+ Lupaus saada uusia jäseniä / + Totuuden sanojen säilyttäminen.
- (ei mitään).


/// Tämän ’Lähetys-srk:n’ ajan herätykset alkoivat A.D. 1739 George Whitefieldista, jatkuen John Wesleyn, Charles G. Finneyn ja D. L. Moodyn ja monen muun valitun aseen kautta voimallisesti vuoteen 1900 asti ja ovat sen jälkeen monin osin laimenneet.
http://www.sacred-texts.com/chr/tbr/tbr017.htm ///


  Edellä olevassa linkissä ei ole huomioitu sitä valtavaa Pyhän Hengen vuodatusta, joka tapahtui 1900-luvun alussa ja on jatkunut karismaattisena liikehdintänä, jonka päämääränä on ennallistaa kaikki nykyiset Adonai Yeshuan paikallisseurakunnat apostolisiin opetuksiin, ja toimimaan myös armolahjoja käyttäen, jotta niissä olevat valitut pyhät ohjattaisiin pyhittäytymään ja valmistautumaan ylösottoon.

  Lisäyksenä mainittakoon, että näiden kaikkien 7 Seurakunnan ajat jatkuvat hengellisessä mielessä aina 1000-vuotisen rauhanajan alkuun asti, poikkeuksena tahraton "Filadelfia Seurakunta", jonka pyhät ylöstemmataan 7 vuotta sitä ennen.


Itsetutkistelua

  Pohtikaamme paikallisseurakuntaamme ja itseämme yksilönä, että löytyykö siitä ja meistä yksilöinä vastaavia kiitoksen aiheita? Jos löydämme lisäksi moitteen aiheita, niin nöyrtykäämme tekemään parannusta seurakuntana ja yksilönä pyytäen siihen Pyhässä Hengessä rukoillen halua ja voimaa korkeudesta!



Aiheeseen sopivia lauluja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024