Pohdintaa Sapattina 24.11.2023




Johdanto tutkielmalle

Ilmestyskirjan luvut 2-3 sisältävät lähetyskirjeet apostoli Johanneksen aikaisille Vähä-Aasian 7:lle seurakunnalle. Raamattu on kuitenkin ajankohtainen kaikkina aikoina ja noilla kirjeillä on ollut ainakin kaksi eri merkitystä eri aikakausina. Johanneksen ilmestys on profeetallis/apokalyptinen kirja ja sen takia kirjeet kertovat myös kristillisten seurakuntien kehitysvaiheista, menneisyydessä, nykyisyydessä ja jopa edessämme siintävän 1000-vuotisen rauhanajan loppuun asti.

Tarkastellessamme seurakuntia Johanneksen aikana ja sen jälkeen sekä sitä, miten paikkakunnat on nimetty, niin kaikki se kertoo siitä, että Elohim on kaiken suunnitellut.

Kirjeiden sisältö vastaa niitä olosuhteita, mitä oli apostoli Johanneksen aikana näissä seitsemässä seurakunnassa, samoin myös niitä kehitysvaiheita, kuten luopumusta ja apostolisiin opetuksiin palaamista, mitä on esiintynyt historian aikana kristinuskoa tunnustavissa lukuisissa herätysliikkeissä ja niiden itsenäisissä paikallisseurakunnissa.

  
Aiheen käsittelyä

Tänään tutkimme Ilmestyskirjan lukua 2 ja vain sen toisena mainittua lähetyskirjettä Smyrnan seurakunnalle. 




Kirje Smyrnan seurakunnalle, jakeet 8-11:

>>8. Ja Smyrnan seurakunnan enkelille kirjoita: ' Näin sanoo ensimmäinen ja viimeinen, joka kuoli ja virkosi elämään: 9. Minä tiedän sinun ahdistuksesi ja köyhyytesi - sinä olet kuitenkin rikas - ja mitä pilkkaa sinä kärsit niiltä, jotka sanovat olevansa juutalaisia, eivätkä ole, vaan ovat Saatanan synagoga. 

10. Älä pelkää sitä, mitä tulet kärsimään. Katso, Perkele on heittävä muutamia teistä vankeuteen, että teidät pantaisiin koetukselle, ja teidän on oltava ahdistuksessa kymmenen päivää. Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun. 11. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo. Sitä, joka voittaa, ei toinen kuolema vahingoita.' "<< 


Jae 8 ilmaisee majesteetillisesti sen, kuka Adonai Yeshua on: ”Minä Olen ensimmäinen ja viimeinen”. Jae Ilm. 1:8 Hänestä käytetään kreikkalaista ilmaisua ”Minä Olen A ja O” eli alfa ja omega, joita hebreankin kielen aakkosissa vastaavat ensimmäinen ja viimeinen kirjain: Alef ja Tav! Tässä on jälleen suora kytkös Jesajan ilmaukseen Hänestä, joka on ainoa tosi Elohim: Jes. 44:6 ”Näin sanoo YHWH, Israelin Kuningas, ja sen Lunastaja, YHWH Tzva’ot: Minä Olen ensimmäinen ja viimeinen, ei ole muuta Elohimia kuin minä.”

Jakeet 9-10: Jae 9, srk oli ulkonaisesti köyhä – mutta hengellisesti rikas - ja ylen pilkattu ja ahdistettu itseään oikeaoppisiksi juutalaisiksi nimittävien taholta. Sama pilkan ja vainon kohteena oleminen on totta tänäänkin liki 2000 vuotta myöhemmin Israelissa olevien messiaanisten Yeshuaan Vapahtajanaan uskovien srk:ien kohtalona!


Jae 10, Yeshua kertoi edeltä jo sen, että tuon srk:n muutamaa jäsentä kohtaisi pian koetus: lyhytkestoinen 10 pv:n ahdistus. Yeshua kehotti heitä olemaan uskollisia kuolemaan asti, jotta he saisivat elämän kruunun eli voittajan seppeleen.

Jae 11: Yeshua lupaa vain voittajille säilymisen vahingoittumattomina toiselta kuolemalta. Toinen kuolema tarkoittaa joutumista viimeiseltä tuomiolta heitetyksi Helvetin tulikivijärveen (Ilm. 20:13-15)Erityistä tässä srk:ssa oli se, ettei siitä löytynyt mitään moitittavaa! Ottakaamme siitä visusti opiksi!



Lyhyt yhteenveto Smyrnan seurakunnasta:

Sijainti: 
Nykyinen Ismir Turkin länsirannikolla, sijaiten noin 50 km Efesosta luoteeseen. (kts. toista liitekuvaa)
(§ = merkitys, + = plussat, - = miinukset). Vilkas kauppakaupunki.

Viittaa myös srk-aikaan: 63-312 – 
§ Smyrna tarkoittaa: Mirhaa, hyväntuoksuista voidetta (Yeshuan ruumis voideltiin Mirhalla)
§ Yeshuan nimi: "Ensimmäinen ja Viimeinen” ja ”Kuollut ja kuolleista herännyt"
§ Lupaus: Elämän kruunu eli voiton seppele, selviytyminen vahingoittumattomana toisesta kuolemasta
+ Ahdistukset / + Kärsivällisyys köyhyydessä / + Hengellinen rikkaus
- (ei mitään miinuksia eli moitteita).



Itsetutkistelua

Pohtikaamme omaa paikallisseurakuntaamme ja itseämme yksilönä, että löytyykö siitä ja meistä yksilöinä vastaavia kiitoksen aiheita. Jos löydämme vastaavia tai lisäksi moitteenaiheita, niin nöyrtykäämme tekemään parannusta seurakuntina ja yksilöinä pyytäen siihen Pyhässä Hengessä rukoillen halua ja voimaa korkeudesta!



Aiheeseen sopivia lauluja




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024