Pohdintaa Sapattina 17.11.2023




Johdanto tälle tutkielmalle

”Ilmestyskirjan sisältämät kirjeet seurakunnille”
Ilmestyskirjan luvut 2-3 sisältävät lähetyskirjeet apostoli Johanneksen aikaisille Vähä-Aasian 7:lle seurakunnalle. Raamattu on kuitenkin ajankohtainen kaikkina aikoina ja noilla kirjeillä on ollut ainakin kaksi eri merkitystä eri aikakausina. Johanneksen ilmestys on profeetallis/apokalyptinen kirja ja sen takia kirjeet kertovat myös kristillisten seurakuntien kehitysvaiheista, menneisyydessä, nykyisyydessä ja jopa edessämme siintävän 1000-vuotisen rauhanajan loppuun asti.

Tarkastellessamme seurakuntia Johanneksen aikana ja sen jälkeen sekä sitä, miten paikkakunnat on nimetty, niin kaikki se kertoo siitä, että Elohim on kaiken suunnitellut.

Kirjeiden sisältö vastaa niitä olosuhteita, mitä oli apostoli Johanneksen aikana näissä seitsemässä seurakunnassa, samoin myös niitä kehitysvaiheita, kuten luopumusta ja apostolisiin opetuksiin palaamista, mitä on esiintynyt historian aikana kristinuskoa tunnustavissa lukuisissa herätysliikkeissä ja niiden itsenäisissä paikallisseurakunnissa.


Aiheen käsittelyä

Tänään tutkimme Ilmestyskirjan lukua 2 ja vain sen alussa mainittua lähetyskirjettä Efesoksen seurakunnalle. 




Viesti Efesoksen seurakunnalle, jakeet 1-7:

1. "Efeson seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo hän (A), joka pitää niitä seitsemää tähteä oikeassa kädessään, hän, joka käyskentelee niiden seitsemän kultaisen lampunjalan keskellä: 2. Minä tiedän sinun tekosi ja vaivannäkösi ja kärsivällisyytesi, ja ettet voi pahoja sietää. Sinä olet koetellut niitä, jotka sanovat itseänsä apostoleiksi, eivätkä ole, ja olet havainnut heidät valehtelijoiksi. 

3. Sinulla on kärsivällisyyttä, ja paljon sinä olet saanut kantaa minun nimeni tähden, etkä ole uupunut. 4. Mutta se minulla on sinua vastaan, että olet hylännyt ensimmäisen rakkautesi. 5. Muista siis, mistä olet langennut, ja tee parannus, ja tee niitä ensimmäisiä tekoja; mutta jos et, niin minä tulen (B) sinun luoksesi ja työnnän sinun lampunjalkasi pois paikaltaan, ellet tee parannusta. 

6. Mutta se sinulla on, että vihaat nikolaiittain tekoja, joita myös minä vihaan. 7. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo. Sen, joka voittaa, minä annan syödä elämän puusta, joka on (C) Elohimin paratiisissa.' 

(A) G. Lamsan käänn. jakeessa 1 lukee: ”... ’Näin sanoo Ainoa Kaikkivaltias, ...’” (Omnipotent One).

(B) G. Lamsan käänn. jae 5 keskellä lukee: ”...mutta jos et, niin minä tulen hyvin pian sinun luoksesi...”

(C) G. Lamsan käänn. jae 7 lopussa lukee: ”...joka on keskellä Elohimin paratiisia.”

Jakeet 1-3: Srk:n Adonai Yeshua kertoo pitävänsä kädessään kunkin 7:n srk:n tähteä eli enkeliä, angelos (D) oikeassa kädessään ja käyskentelevänsä niiden 7:n kultaisen lampunjalan eli srk:n keskuudessa. Jakeessa 2 Hän antaa tunnustusta srk:n enkelin vaivannäöstä, kärsivällisyydestä ja valppaudesta valheapostoleja kohtaan. Jakeessa 3 Hän antaa tunnustusta srk:n enkelille tämän kärsivällisyydestä ja vaikeuksien kantamisesta Yeshua-Nimen vuoksi ja ettei hän ole uupunut. 

(D) Sana ’Angelos’ tarkoittaa enkeliä, sanomantuojaa ja lisäksi srk:n paimenta, jolla on vastuu srk:n hengellisestä elämästä. Valitsen sanaksi srk:n paimenen.

Jakeet 4-6: 4 Ainoa moite koskee ensirakkauden hylkäämistä. Ilman rakkautta kaikki raadanta onkin turhaa! Jakeessa 5 Yeshua kehottaa paimenta vaatimaan parannuksen tekoa sillä uhalla, että muuten hän tulee ja työntää srk:n pois siitä asemasta, mikä sillä on yhteiskunnassa eli olla valona ja suolana pimeydessä vaeltaville.

Jakeessa 6 Hän kehuu srk:n paimenenta siitä, että tämä vihaa nikolaiittojen tekoja ja harhaoppia! Nikolaiittojen on oletettu muodostaneen gnostilaisuuden leimaa kantaneen lahkon, jonka opetusten mukaan kristittyjen sopi mainiosta elää kevytmielistä elämää, sillä armo kuulemma riittää peittämään kaiken sen saastan! Erään käsityksen mukaan nikolaiitat opettivat myös teokraattista hierarkiaa eli pappissäätyä, jossa rivikristityt olivat heitä halvempiarvoisia Yeshuan edessä.

Jae 7: Yeshua kehottaa kaikkia srk:n paimenia ja jäseniä kaikkina aikoina pitämään korvansa avoinna Pyhän Hengen äänelle, mikä käy ilmi tästäkin lähetyskirjeestä! Lisäksi Hän antaa suuren ja varman lupauksen saada syödä Elohimin paratiisissa olevasta ikuisen elämän tuovasta puusta (E)mutta vain heille, jotka voittavat eli ovat kuuliaisia srk:n Adonaille!

On merkille pantavaa se, että kaikki nämä 7:lle srk:lle osoitetut lähetyskirjeet sisältävät saman ehdon: Vain se, joka voittaa on saava palkkioksi mitä arvokkaimpia lahjoja!

(E) Muistakaamme, että esivanhempamme Aatami ja Eeva eivät saaneet lankeemuksensa jälkeen syödä tuosta ikuisen elämän tuovasta puusta, vaan heidät karkotettiin Paratiisista ja YHWH Elohim asetti suuret enkeliruhtinaat eli kerubit vartioitsemaan elämän puun luo johtavaa tietä! Adonai Yeshua on tuo Tie ja nimenomaan ainoa tie!



Lyhyt yhteenveto Efesoksen seurakunnasta:

Efesos oli suuri kaupunki. (Kts. sijaintia oheisesta kartasta, jossa näkyy myös jakeen 1:9 Patmoksen karu saari tai luoto)
Aika: AD 30-100 – Sijaitsi nyk. Turkin länsirannikolla. Myös Paavali ja Johannes toimivat tuon srk:n paimenina.

(§ = merkitys, + = plussat, - = miinukset) 

§ Efeso tarkoittaa: "Kauneutta, täydellisyyttä"
§ Yeshua oli noiden srk:ien omistaja ja varjelija
§ Lupaus voittajille: Lupa syödä elämän puun hedelmää
+ Teot / + Kärsivällisyys / + harhaoppien vastustaminen
- Sammunut ensirakkaus.


Itsetutkistelua

Pohtikaamme omaa paikallisseurakuntaamme ja itseämme yksilönä, että löytyykö siitä ja meistä yksilöinä vastaavia kiitoksen ja moitteen aiheita. Jos löydämme vastaavia tai muita moitteenaiheita, niin nöyrtykäämme tekemään parannusta seurakuntina ja yksilöinä pyytäen siihen Pyhässä Hengessä rukoillen halua ja voimaa korkeudesta!



Aiheeseen sopivia lauluja

On riemu kun saan tulla


Hän suuri on


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024