Pohdintaa Sapattina 19.5.2023



Tänä Sapattina on aiheenamme pohtia millaisen pelastusvarmuuden Raamattu lupaa ja millä ehdoilla?


Raamatussa luvataan pelastusvarmuus

Luemme johdannoksi kohdan Adonai Yeshuan ja Nikodemoksen yöllisestä keskustelusta.
Joh. 3:1-8

>>
1 Fariseusten joukossa oli Nikodemos-niminen mies, yksi juutalaisten hallitusmiehistä.
2 Hän tuli Yeshuan luo yöllä ja sanoi hänelle: "Rabbi, me tiedämme, että sinä olet Elohimin lähettämä opettaja. Eihän kukaan voi tehdä niitä tunnustekoja, joita sinä teet, ellei Elohim ole hänen kanssaan."

3 Yeshua vastasi hänelle: "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Elohimin kuningaskuntaa".
4 Nikodemos sanoi hänelle: "Kuinka ihminen voi vanhana syntyä? Ei kai hän voi mennä takaisin äitinsä kohtuun ja syntyä uudestaan?"

5 Yeshua vastasi: "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: jos joku ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei voi päästä sisälle Elohimin kuningaskuntaan.
6 Mikä lihasta on syntynyt, on liha, ja mikä Hengestä on syntynyt, on henki.

7 Älä ihmettele, että minä sanoin sinulle: teidän täytyy syntyä uudesti, ylhäältä.
8 Tuuli puhaltaa, missä tahtoo, ja sinä kuulet sen huminan mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Näin on jokaisen Hengestä syntyneen laita."
<<

Huomaamme tuosta keskustelusta, että jos joku tahtoo päästä taivaaseen, on hänen ehdottomasti koettava uudestisyntyminen ylhäältä, Pyhän Hengen voimasta.


Mitä tarkoittaa uudestisyntyminen?

Luemme lupauksen tästä apostoli Johanneksen seuraavasta opetuksesta Joh. 1:12-13. Johannes opettaa Adonai Yeshuan vastaanottamista
 uskon kautta sydämeen.

>>
12 Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Elohimin lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä, 13 jotka eivät ole syntyneet verestä eikä lihan tahdosta eikä miehen tahdosta, vaan Elohimista.<<

Mihin nimeen meidän tulee uskoa? Enkeli käski Joosefia antamaan Vapahtajallemme nimen
Yeshua, sillä hän on pelastava kansansa heidän synneistään. Matt. 1:21. Nimi Yeshua on hebreaa ja merkitsee 'Pelastus'.

On johdonmukaista käyttää Vapahtajastamme hänelle enkelin taivaasta määräämää erisnimeä, eikä käännösnimiä. Samoin on johdonmukaista käyttää myös hänen hebrealaista tittelinimeä 'HaMashiach', joka merkitsee samaa kuin Voideltu.

Meidän tulee siis uskoa Yeshua HaMashiach nimeen, jolloin meille on voimassa tuon jakeen mukainen lupaus saada voima tulla Elohimin lapseksi



Miten usko ja kaste liittyvät pelastukseen?

Luemme tästä ensin Adonai Yeshuan opetuksen jakeen Mark. 16:16 mukaan


>>Joka uskoo ja kastetaan, pelastuu, mutta joka ei usko, se tuomitaan.<<

Jotkut opettavat, että pelkkä usko riittää, eikä kastetta tarvita. Niin ei jakeessa kuitenkaan lue ja apostoli Pietari opetti kuten Adonai Yeshua käski. Luemme jakeet Apt. 2:38-39 (Käytän niissä aiemmin perustelemiani Vapahtajamme alkuperäisnimiä)

>>38 
Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Yeshua HaMashiach nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Yehowah, meidän Elohimimme, kutsuu."<<

Kyseessä on upotuskaste veteen upottamalla ja se suoritetaan sen jälkeen, kun kasteelle haluava on ensin tehnyt parannuksen elämässään. Kaste suoritetaan syntien anteeksisaamiseksi. Vasta sen jälkeen on voimassa lupaus Pyhän Hengen lahjasta.

PS. Tuo opetus sulkee pois sylivauvakasteen ja kasteen 'Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen', sillä ne eivät ole Adonai Yeshuan eivätkä hänen apostoliensa opetusten mukaisia (kts. esim. Pietarin opetusta), vaan kyseessä on väärä tulkinta ja ilmeinen tekstiväärennös Raamatussa! 

Saatuasi Pyhän Hengen kuten seuraavassa esitetään, on sinun kohdallasi toteutunut aiemmin UT:n mainitsema lupaus voimasta tulla Elohimin lapseksi! 
 (Joh. 1:12-13)


Pyhällä Hengellä täyttyminen

Oikean apostolisen upotuskasteen mukaisesti kastetulla on olemassa lupaus Pyhän Hengen lahjasta. Hän, Pyhä Henki, ei tule automaattisesti kastettuun, vaan kastetun tulee pyhittäytyä, rukoilla ja kärsivällisesti odottaa tuon lupauksen täyttymistä.

Tästä on meille esikuvana apostolit, jotka odottivat saamansa lupauksen täyttymistä 10 pv (helatorstaista helluntaihin) yläsalissa rukoillen ja ylistäen Adonai Yeshuaa. Vasta sen jälkeen tapahtui seuraavaa:
(Apt. 2:1-4)

>>
1 Kun helluntaipäivä oli tullut, olivat he kaikki yhdessä koolla. 2 Yhtäkkiä tuli taivaasta humaus, niin kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko huoneen, jossa he istuivat. 3 He näkivät ikään kuin tulisia kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat heidän itse kunkin päälle, 4 ja he täyttyivät kaikki Pyhällä Hengellä ja alkoivat puhua muilla kielillä sen mukaan, mitä Henki antoi heille puhuttavaksi.<<

Tuon tapahduttua sinut on varustettu toteuttamaan suurta lähetyskäskyä. Saat viedä maailman suurinta ilosanomaa Adonai Yeshuan voitosta Golgatalla, hänen ylösnousemuksestaan ja kaikkivaltiudestaan, sekä palaamisesta tänne takaisin noutamaan omansa taivaan kirkkauteen!

Uskossa vaeltaminen on jatkuvaa kilvoittelua ja meidät on kutsuttu kilvoittelemaan yhdessä muiden Adonai Yeshuaan uskovien kanssa seuraavasti:
(Apt. 2:42)

>>H
e pysyivät apostolien opetuksessa, keskinäisessä yhteydessä, leivän murtamisessa ja rukouksissa.<<


Kun kilvoittelet ja olet uskollinen kuolemaasi asti, saat lahjaksi ikuisen elämän kruunun. Sen taso riippuu siitä, miten kuuliainen olet ollut ja miten monta syntistä olet onnistunut johdattamaan pelastukseen, Vapahtajan luo. Siitä johtuen toiset meistä saavat upean kruunun, jossa on lukuisia jalokiviä, mutta jotkut vain kuvassa alhaalla oikealla olevan pienen kruunun, ilman jalokiviä. Jos et tahdo tyytyä noin vaatimattomaan kruunuun, niin ahkeroitse evankelioimisessa saadaksesi upeamman!


Lisää lupauksia pelastusvarmuudesta

- Joh. 6:37 (Adonai Yeshuan antama lupaus)
>>Jokainen, jonka Isä antaa minulle, tulee minun luokseni, ja sitä, joka tulee minun luokseni, minä en ikinä heitä ulos.<<

- Joh. 5:24
 (Adonai Yeshuan antama lupaus)
>>
Totisesti, totisesti minä sanon teille: joka kuulee minun sanani ja uskoo häneen, joka on minut lähettänyt, sillä on ikuinen elämä, eikä hän joudu tuomittavaksi, vaan on siirtynyt kuolemasta elämään.<<

- Joh. 14:21, 23b (Adonai Yeshua lupauksia)
>>
Se, jolla on minun käskyni ja joka noudattaa niitä, rakastaa minua. Ja joka rakastaa minua, häntä minun Isäni rakastaa, ja minä rakastan häntä ja ilmaisen itseni hänelle.<<
>>..."Jos joku rakastaa minua, hän pitää minun sanani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme hänen luokseen asumaan.
<<

- 1. Joh. 5:13 (Apostoli Johanneksen opetusta)
>>
Tämän minä olen kirjoittanut teille, jotka uskotte Elohimin Pojan nimeen, tietääksenne, että teillä on ikuinen elämä.<< (Tuo nimi on Yeshua HaMashiach ja kyseessä on siis tietäminen, eikä enää vain uskon asia.)

- Room. 10:9-11 (Apostoli Paavalin opetusta, jossa hän viittasi Tanakh'iin)
>>
9 Jos sinä siis tunnustat suullasi Yeshuan Adonaiksi (Herraksesi) ja uskot sydämessäsi, että Elohim on herättänyt hänet kuolleista, niin sinä pelastut; 10 sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan. 11 Sanoohan Tanakh:"Ei yksikään, joka häneen uskoo, joudu häpeään".<<


Neljä aiheeseen liittyvää laulua

Huom. On suuresti valitettavaa, ettei YouTubesta löydy suomenkielellä kristillisiä lauluja, joissa käytetään Vapahtajamme alkuperäisiä hebreankielisiä nimiä Yeshua HaMashiach. Siksi voin valita näihin tutkielmiini vain lauluja suomeksi, joissa osassa on käytetty hänestä raamatunkääntäjien sepittämiä korvikenimiä. Vapahtajamme alkuperäisnimillä laulettuja englanninkielisiä lauluja löytyy YouTubesta jo useita!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024