Pohdintaa Sapattina 12.5.2023



  
Kuka sitten voi pelastua?

Tänä Sapattina pohdimme erästä opetuslasten Adonai Yeshualle esittämää kysymystä, joka on tänäänkin ajankohtainen, samoin siihen annettu vastaus: Mark. 10:23-27

>>
23 Silloin Yeshua katsoi ympärilleen ja sanoi opetuslapsilleen: "Kuinka vaikea onkaan niiden, joilla on tavaraa, päästä Elohimin Kuningaskuntaan!" 24 Niin opetuslapset hämmästyivät hänen sanoistaan. Mutta Yeshua rupesi taas puhumaan ja sanoi heille: "Lapset, kuinka vaikea onkaan niiden, jotka luottavat tavaraansa, päästä Elohimin Kuningaskuntaan! 

25 Helpompi on kamelin käydä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä 
Elohimin Kuningaskuntaan." 26 Niin he hämmästyivät yhä enemmän ja sanoivat toisilleen: "Kuka sitten voi pelastua?" 27 Yeshua katsoi heihin ja sanoi: "Ihmisille se on mahdotonta, mutta ei Elohimille, sillä Elohimille on kaikki mahdollista".<<

Kyseessä oli muuan rikas nuorukainen, joka kysyi, että mitä hänen tulisi tehdä saadakseen ikuisen elämän?
Mark. 10:17-22

Nuorukainen oli noudattanut kaikkia niitä käskyjä, jotka Adonai Yeshua luetteli, mutta sitten hän kysyi tärkeimmän kysymyksen: "Mitä minulta vielä puuttuu?"
Adonai Yeshuan vastaus tuolle nuorukaiselle oli tyrmäävä: Mark. 10:21

>>
Niin Yeshua katsoi häneen, rakasti häntä ja sanoi: "Yksi sinulta puuttuu. Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille, niin sinulla on oleva aarre taivaassa. Tule sitten ja seuraa minua ottaen ristin *)".<<
*)
KJV:n ja kreikk. Textus Receptuksen mukaan. (Puuttuu monista käännöksistä.)

Rikas nuorukainen 
synkistyi siitä puheesta ja meni pois murheellisena, sillä hänellä oli paljon omaisuutta.

Monelle muullekin on käynyt ja yhä käy samoin, etenkin rikkaissa länsimaissa. Suurimpana syynä on se, etteivät he ymmärrä maallisen rikkauden katoavaisuutta ja taivaallisten rikkauksien katoamattomuutta! Sen oppii ymmärtämään vasta sitten, kun lukee Raamatun tarkoin läpi ja uskoo sen sanomaan. Jos epäilee sen sanomaa, niin Adonai Yeshua kehoitti meitä koettelemaan sitä seuraavasti: Joh. 7:15-17.

>>
15 Niin juutalaiset ihmettelivät ja sanoivat: "Kuinka tämä osaa kirjoituksia, vaikkei ole oppia saanut?" 16 Yeshua vastasi heille ja sanoi: "Minun oppini ei ole minun, vaan hänen, joka on minut lähettänyt. 17 Jos joku tahtoo tehdä hänen tahtonsa, tulee hän tietämään*), onko tämä oppi Elohimista, vai puhunko minä omiani.<< 

*)
Jakeessa pitää olla sana 'tietämään', sillä Textus Receptus antaa kreikkalaisen sanan 'gignóskó', jonka ensimmäisen merkitys on 'tietää' ja toinen 'saada tietää', mutta vasta kolmas merkitys on 'tuntea'. (Useissa Suomen kielisissä raamatunkäännöksissä käytetään epäuskoisten kääntäjien valitsemaa sanaa 'tuntemaan'. Sama systemaattinen virhe toistuu usein muuallakin UT:ssa.)

Kuten huomaat, on jakeessa 17 lupaus siitä millä tavoin tulemme tietämään Adonai Yeshuan julistaman pelastussanoman olevan Luojasta lähtöisin. Koska Yeshua viittasi useissa kohden VT:n Pyhiin Kirjoituksiin, ovat nekin Luojasta alkuisin, pois lukien käännösvirheet, joita on tullut ajan saatossa jonkin verran.

Minä tiedän tuon jakeen (Joh. 7:17) olevan totta, sillä olen käytännössä koetellut sitä ja tullut tietämään, että se todella toimii tänäänkin! Englanninkielisessä CJB:ssä on käytetty sanoja 'will know' eli 'tulee tietämään'CJB = Complete Jewish Bible. Myös KJV käyttää sanoja 'shall know' merkiten samaa.



Kuinka moni lopulta pelastuu? 

Tähän kysymykseen Adonai Yeshua antoi lisäksi kaksi seuraavaa vastausta:

1.) Matt. 7:13-14
>>
13 Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät; 14 mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät.<<

Siis vain harvat ihmisistä löytävät ahtaan portin ja kaidan tien, joka vie elämään! Niiden löytäminen edellyttää etsimistä niin kauan kunnes ne löytyvät!

2.) Luuk. 13:23-27
>>
23 Ja joku kysyi häneltä: "Herra, onko niitä vähän, jotka pelastuvat?" Niin hän sanoi heille: 24 "Kilvoitelkaa päästäksenne sisälle ahtaasta ovesta, sillä monet, sanon minä teille, koettavat päästä sisälle, mutta eivät voi. 

25 Sen jälkeen kun perheenisäntä on noussut ja sulkenut oven ja te rupeatte seisomaan ulkona ja kolkuttamaan ovea sanoen:
'Adonai, avaa meille', vastaa hän ja sanoo teille: 'En minä tunne teitä enkä tiedä, mistä te olette'. 

26 Silloin te rupeatte sanomaan:
'Mehän söimme ja joimme sinun seurassasi, ja meidän kaduillamme sinä opetit'. 27 Mutta hän on lausuva: 'Minä sanon teille: en tiedä, mistä te olette. Menkää pois minun luotani, kaikki te vääryyden tekijät.'
<<

Jakeista ilmenee, että pelastuminen edellyttää oikein harjoitettua uskonkilvoittelua, mikä tarkoittaa uskovana kaikenlaisesta syntielämästä luopumista ja vanhurskauden harjoittamista!
Vanhurskauden harjoittaminen on lähimmäisenrakkauden tekoja.


Millä perusperiaatteella ihminen pelastuu?

Kerron tässä yhteydessä
 vain lyhyesti pelastusperusteet ja käsittelen aihetta laajemmin viikon päästä uudessa Sapattitutkistelussa.

A.) Adonai Yeshua sanoi:

(Mark. 16:16)
>>Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu. Mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.<< 

B.) Apostoli Pietari opetti Adonai Yeshuan käskystä pelastuksesta seuraavaa:
(Apt. 2:38-39)
>>38 Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä (veteen upottamalla) kasteen Yeshua HaMashiach nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Yehowah, meidän Elohimimme, kutsuu."<<


Vain voittajat perivät ikuisen elämän!

Ilmestyskirjan luvuissa 2-3 on taivaallisen Isämme lähetyskirjeet seitsemälle (7) Lähi-Idän muinaiselle Uuden Liiton seurakunnalle. Jokaiselle kirjeelle on tunnusomaista sama kehoitus kirjeen lopussa: "Se, joka voittaa, (saa periä jne.)...". Lisäksi Smyrnan seurakunnalle sanottiin: "Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun!" Ilm. 2:10

Siis
vain voittajat ja uskolliset saavat periä taivasosuuden! Nykyisin useimmissa seurakunnissa julistetaan liian tilavaa porttia ja liian leveää tietä pelastukseen, mutta sellaisella sanomalla petetään ne kuulijat, jotka eivät riittävästi tunne Raamattua!


Pelastuneita on silti oleva valtava joukko!

Voin lohduttaa sinua sillä, ettei sinun tarvitse muuttaa taivaaseen ypöyksin, vaan pelastuneita on lopulta niin suuri joukko, ettei sitä voida laskea. Meitä on kaikista kansoista, kansanheimoista, sukukunnista ja kielistä. Heitä on pelastunut kaikista sukupolvista tähän saakka ja heitä tulee pelastumaan myös tulevista sukupolvista!
 



Kolme aiheeseen sopivaa laulua


Jumalan Henki


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024