Pohdintaa Sapattina! 14.4.2023




Tärkeitä kehotuksia!

Somekanavat levittävät paljon valheita. Siksi pohdimme nyt Mooseksen Lain erästä käskyä: "Älä levitä valheellista huhua!"

Tuo käsky on hyvin samantapainen kuin 10 käskyn Lain käsky (2. Moos. 20:16 ja 5. Moos. 5:20) "Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi!"

Valheen ja petoksen henki tuli maailmaan jo esivanhempiemme lankeemuksessa paratiisissa ja heidän mukanaan silloin, kun heidät karkoitettiin paratiisista maata viljelemään. Ihmiset ovat soaistut valheiden vaikutuksesta jopa niin paljon, että heidän on vaikeaa uskoa totuutta, koska he epäilevät kaikkea saamaansa infoa.

Toisaalta on myös ihan viisastakin epäillä sellaista, mikä tuntuu 'liian hyvältä ollakseen totta', koska sellainen on usein paljastunutkin huijaukseksi. Etenkin somekanavissa on jatkuvasti liikkeella huijausviestejä, joissa luvataan vaikka mitä joko epäilyttävän halvalla tai lähes ilmaiseksi.

Kyse on usein rahasta, 'rakkaudesta', arvostuksesta, menestyksestä tai 'sisäisestä valaistumisesta'. Kaikkea sellaista ihmiset tarvitsevat, mutta Adonai Yeshua opettaa meitä Vuorisaarnassa näistä asioista seuraavasti: (Matt. 6:24-34)

>>24 Ei kukaan voi palvella kahta herraa, sillä hän joko vihaa toista ja rakastaa toista tai on uskollinen toiselle ja halveksii toista. Ette voi palvella sekä Elohimia että Mammonaa. 25 Sen tähden minä sanon teille: älkää olko huolissanne hengestänne, siitä mitä söisitte tai mitä joisitte, älkääkä ruumiistanne, siitä mitä päällenne pukisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet?

26 Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä eivätkä leikkaa eivätkä kokoa aittoihin, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ettekö te ole paljon arvokkaampia kuin ne?27 Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?

28 Miksi te kannatte huolta vaatteista? Katselkaa kedon kukkia, kuinka ne kasvavat; eivät ne työtä tee eivätkä kehrää. 29 Kuitenkin minä sanon teille: ei Salomo kaikessa loistossansa ollut niin vaatetettu kuin yksi niistä. 30 Jos siis Elohim näin pukee kedon ruohon, joka tänään kasvaa mutta huomenna joutuu uuniin, eikö hän paljon ennemmin vaateta teitä, te vähäuskoiset?

31 Älkää siis murehtiko sanoen: 'Mitä me syömme?' tai 'Mitä me juomme?' tai 'Mitä puemme päällemme?' 32 Tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää, että te tarvitsette kaikkea tätä. 33 Vaan etsikää ennen kaikkea Elohimin kuningaskuntaa ja hänen vanhurskauttaan, niin teille annetaan lisäksi myös kaikki tämä. 

34 Älkää siis kantako murhetta huomisesta, sillä huominen päivä pitää murheen itsestään. Riittää kullekin päivälle oma vaivansa."<<


Aadamilla ja Eevalla oli paratiisissa olemassa vain kaksi vaihtoehtoa:
Joko uskoa ja palvella Elohimia tai uskoa ja palvella Paholaista. Samoin on maailmassa
 ihmisille annettu vain kaksi vaihtoehtoa: Uskoa ja palvella Elohimia tai uskoa Valheen Isää eli Paholaista ja palvella häntä. Emme voi samanaikaisesti uskoa ja palvella heitä molempia. Valinnastamme riippuu myös loppusijoituspaikkamme ikuisuudessa!


Valheellisen huhun levittäminen on aina väärin!

Se voi johtaa lähimmäisemme pilkan, panettelun ja karttamisen kohteeksi ja aiheuttaa hänelle jopa irtisanomisen työstä. Kauan sitten minusta oli levitetty kavala huhu ja onneksi eräs korkeampi toimihenkilö oli sen verran viisas, että tuli kysymään asiaa minulta, että onko huhussa perää. Kerroin, ettei ole ja hän uskoi minua sanoen, ettei tämä asia etene tämän pidemmälle ja kehotti minua rauhassa jatkamaan työtäni.

Pahimmissa tapauksissa valheellisen huhun levittäminen voi johtaa avioeroon ja se voi johtaa itsemurhaan. Sellaisiakin onnettomia tapauksia on sattunut nuorten parissa.



Oikea someen suhtautuminen?

Lähden siitä oletuksesta, että suurin osa sosiaalisen median sisällöstä on enemmän tai vähemmän valheellista ja suuri osa on täyttä valhetta. Sisällön todenmukaisuuden selville saamisessa auttaa joskus hakukoneella saadut tulokset. Niihinkään ei pidä aina luottaa, sillä somessa on lukuisasti keksittyjä profiileja monen eri valtion trollitehtailta.

Itse teen niin, että rukoilen ENSIN ja alan vasta sitten tutkia asioita lähemmin. En anna Visa kortin tunnusnumeroita lainkaan, ellei ole pakko ja ellen tunne tavaran toimittajaa todella luotettavaksi. Menettelen näin siksi, että krakkerit saattavat kaapata myös luotetulta tavaratoimittajalta tiedostoja, joista saattaa löytyä minun Visa korttini tunnusnumerot. Siksi käytän sellaisia maksukanavia, joissa ei tarvitse antaa Visa kortin tunnusnumeroita, vaan voi maksaa linkin avulla pankkitililtäni.

Lisäksi pidän Visa korttini tilillä vain pienen summan rahaa ja loput toisen pankin tilillä, johon minulla ei ole Visa korttia lainkaan. Nykyiseen Visa korttiini en ole ottanut lainkaan luottomahdollisuutta, joten sen saldoa ei voida ylittää. 



Oikea lähimmäisiin suhtautuminen?

Valitsen tarkoin ne ihmiset, joihin uskon ja uskon heihinkin varauksella pitäen aina takaportit auki. Eräs ruotsalainen sananlasku opettaa: "Muista
 aina toivoa parasta, mutta varaudu samalla kaikkein pahimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon!" Kun sitä noudatan, niin en pety koskaan. Raamattu opettaa samasta näin: Miika 7:5-6

>>
5 Älkää uskoko ystävää, älkää luottako uskottuun. Vaimolta, joka sylissäsi lepää, varo suusi ovet. 6 Sillä poika halveksii isää, tytär nousee äitiänsä vastaan, miniä anoppiansa vastaan; ihmisen vihamiehiä ovat hänen omat perhekuntalaisensa.<<


Lopuksi kaksi aiheeseen sopivaa laulua:


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024