Pohdintaa Sapattina 27.10.2023


  
Vapahtajamme rukoilemassa Getsemanessa saadakseen voimaa kestää loppuun asti.

Oikeiden erisnimien tuntemisen merkitys

  Löydämme Raamatusta VT:n ja UT:n puolelta useita opetuksia siitä, miten tärkeää meidän on tuntea taivaallisen Isämme ja Vapahtajamme oikeat erisnimet. Noiden nimien tunteminen liitetään kiinteästi pelastukseen! Liitekuvan lisäksi otan esille seuraavat kohdat Raamatusta:

1) Ps. 91:14
>>
Koska hän on kiintynyt minuun, minä pelastan hänet. Minä vien hänet turvaan, koska hän tuntee minun nimeni.<<

2) Snl. 18:10

>>
Yehowan Nimi on vahva torni, vanhurskas juoksee sinne ja saa turvan.<<

3) Jooel 3:5 (RK 2012 käännös)
>>
Mutta jokainen, joka huutaa avuksi Yehowan nimeä, pelastuu. Sillä Siionin vuorella ja Jerusalemissa on pelastuneiden joukko, niin kuin Yehowah on sanonut. Jäljelle jääneiden joukossa ovat ne, jotka Yehowah kutsuu.<<

4) Matt. 1:25 (käytän YHWH:n enkelin ilmoittamaa erisnimeä Vapahtajastamme)
>>Hän (Miryam) synnyttää pojan, ja sinun on annettava hänelle nimeksi Yeshua, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.<<

5) Apt. 2:38-39 (Käytän alkuperäisnimiä, joita myös Pietari käytti tässä yhteydessä)
>>
38. Pietari vastasi: "Kääntykää (pois synneistänne), ja ottakoon kukin teistä kasteen Yeshua HaMashiach nimeen syntienne anteeksi saamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39. Sillä teille tämä lupaus kuuluu ja teidän lapsillenne ja kaikille, jotka ovat kaukana, ketkä ikinä Yehowah, meidän Elohimimme kutsuu."<<

6) Apt. 4:10-12 (Käytän alkuperäisnimiä, joita myös Pietari käytti tässä yhteydessä)
>>
10 niin olkoon teille kaikille ja koko Israelin kansalle tiettävä, että Yeshua HaMashiach HaNotzri nimen kautta, hänen, jonka te ristiinnaulitsitte, mutta jonka Elohim kuolleista herätti, hänen nimensä kautta tämä seisoo terveenä teidän edessänne. 11 Hän on 'se kivi, jonka te, rakentajat, hylkäsitte, mutta joka on kulmakiveksi tullut'. 12 Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman.<<


Miksi näitä nimiä on niin vaikea omaksua?

Syitä on useita:

A) Välinpitämättömyys raamatunkääntäjien ja raamatunopettajien taholta.
  Lähes kaikki raamatunkääntäjät ovat korvanneet alkuperäiset hebrealaiset erisnimet itse keksimillään ja soveltamillaan erisnimillä. Useimmat niistä raamatunopettajista, jotka tuntevat oikeat erisnimet, eivät näe tarpeelliseksi opettaa eikä käyttää niitä.

B) Lähinnä tietämättömyys ja osin välinpitämättömyys uskovien taholta.
  Moni Adonai Yeshuaan uskova ajattelee, ettei sillä ole mitään merkitystä millaisen nimen kautta me heitä rukouksissa puhuttelemme, heitä ylistämme, kiitämme ja palvomme. Asia ei ole suinkaan niin! On mielestäni epäkunnioittavaa käyttää heistä nimiä, jotka ihmiset (raamatunkääntäjät) ovat heille antaneet, koska he ovat itse ilmoittaneet oikeat erisnimensä valituille israelilaisille ja heidän kauttaan muille.


C)
Isä ja Poika kätkevät tahallaan nimensä useimmilta ihmisiltä.
  He kyllä ymmärtävät hyvin sen, että eivät useimmat kristityt eivätkä edes kaikki israelilaiset tiedä heidän oikeita erisnimiään. He eivät tahdo ilmoittaa oikeita erisnimiään niille ihmisille, jotka eivät heitä kunnioita, etteivät he käyttäisi noita pyhiä nimiä väärin ja saisi sen vuoksi vielä entistä ankaran rangaistuksen, kuten Mooseksen 10-käskyn Laissa varoitetaan.

  Sen vuoksi rukoilin jo etukäteen, ettei tämä Bible study avaudu sellaiselle lukijalle, joka ei ole aralla tunnolla Heidän edessään, tai ei ole vielä kypsä ja arvollinen saamaan tietoonsa heidän pyhiä Nimiään, etteivät saisi ankaraa rangaistusta käyttäessään väärin noita Nimiä. Amen.

D) Paholainen tekee kaikkensa pitääkseen nuo pyhät ja pelastavat erisnimet salassa.
  Hän tietää Raamatun tarkasti lukeneena, että noissa nimissä on Korkeimman valituille sellaiset hengelliset aseet taisteluun ja pelastukseen, että hän on häviäjä!



Mitä ongelmia on tetragrammissa 'YHWH'?

  Koska muinoin israelilaiset pelkäsivät rikkoa edes vahingossa Mooseksen lain (alunperin kolmatta) käskyä, niin he lopulta unohtivat miten Nimi tulee lausua, sillä muinaishebreasta puuttuvat ääntiöt: 5. Moos. 5:11
>>"Älä lausu turhaan Yehowan sinun Elohimisi Nimeä, sillä Yehowah ei jätä rankaisematta sitä, joka lausuu turhaan hänen nimensä."<<

  Kielitieteellisesti katsoen meidän on nykyisin täysin mahdotonta tietää miten tuo Luojamme erityinen Nimi pitää lausua, sillä siitä ei ole olemassa äänite tallenteita noin 3400 vuoden takaa, jolloin Moosekselle annettiin Laki ja hieman sitä ennen Yehowah ilmoitti Moosekselle tuon erityisen Nimensä. Nykyisin ei tiedetä varmuudella edes konsonanttien eli kerakkeiden muinaista lausumistapaa. Vielä vähemmän tiedämme ääntiöiden muinaista käyttöä ja ääntämistapaa!

  Syntiinlankeemuksen seurauksena kaikki 7.139 erilaista puhuttua kieltä ovat vähitellen rappeutuneet. Siksi kukaan nykyhebreaa edes äidinkielenään puhuvista ei tiedä, miten muinaishebrealaisia sanoja pitää oikein lausua. He ovat saman ongelman edessä kuin ne kielitieteilijät, jotka eivät puhu hebreaa äidinkielenään, vaan opiskelevat hebreaa ja muinaishebreaa pyhien Kirjoitusten perusteella.

  Itse olen rukoillut apua tähän Korkeimmalta ja uskon saaneeni johdatuksen luottaa erään karaiittijuutalaisen*) videossaan opettamaan lausumis- ja kirjoitustapaan. Tässä on linkki videoon:
https://www.youtube.com/watch?v=w2uaZ4NgLk0


  Tärkeä poiminto oheisesta videosta: On tärkeää tietää, etteivät seemiläiset kielet, eivät nykyiset eivätkä muinaiset sisällä lausuttuina englannin kielessä olevaa v-kirjainta, vaan sen sijaan w-kirjaimen.

  *) 
Karaiittijuutalaiset pitävät Tanakhia (kristittyjen VT) ainoana pyhänä kirjana. Kirjoitusten tulkinnassa karaiitit pyrkivät pitäytymään tekstin yksinkertaisessa perusmerkityksessä, hepreaksi pšut. He hylkäävät kaiken suullisen perimätiedon! (Juuri siitä syystä arvostan heitä suuresti, sillä suullinen perimätieto on ollut valtatie kaikenlaisiin harhaoppeihin.)
  
Erityistä sille on Tanakhin käyttö ainoana pyhänä kirjana sekä niin sanotun suullisen Tooran (Mišnan ja Talmudin) hylkääminen uskonnollisina lakikirjoina. Sana karaiitti juontuu heprean sanasta קְרָאִים (keraim, suom. ”lukijat”
).
https://fi.wikipedia.org/wiki/Karaiitit

  Raamatun ahkera tutkiminen mahdollisimman oikeista lähteistä on edellytys Totuuden Tien kulkemiseen ja Pyhä Henki on välttämätön auttajamme, sillä vain Hän kykenee avaamaan ymmärryksemme tunteaksemme Totuuden: "Kun Sinun Sanasi avautuvat, niin ne valaisevat ja antavat yksinkertaiselle ymmärrystä!" Ps. 119:130

   Koska uusissa sukupolvissa ihmisten kyky ymmärtää Raamatun tekstiä jopa vain 100 vuoden takaa on heikentynyt, niin jatkuva uusien raamatunkäännösten tarve säännöllisin väliajoin on tarpeen. Esim. Suomessa on tehty vuodesta 1900 alkaen useita raamatunkäännöksiä. Jos kouluissa opetettaisiin Raamatun tuntemista ei olisi tarvetta niin moneen käännökseen näin usein.

PS 1.  En suinkaan vaadi, enkä tyrkytä ketään omaksumaan tätä käsitystäni, vaan kukin tutkikoon rukoillen Luojansa edessä mikä on 
oikea tuon nimen kirjoitus- ja ääntämistapa! Ne, jotka pitävät muita nimiä, kuten Yahweh tai Yehovah, oikeampina uskokoot niin.

PS 2. Taivaallisella Isällämme on useita muitakin nimiä, mutta tämä kyseinen nimi on niistä erityisin ja merkityksellisin Vanhan Liiton aikakaudella eläneille Korkeimman valituille. Siksi syvennyin tässä pohtimaan sitä näin laajasti.



Vapahtajamme pelastavat nimet

  Elämme nyt Uuden Liiton aikakautta, jolloin ainoa pelastuksen tuova Nimi kaikille siihen turvautuville heidän etnisestä taustastaan riippumatta löytyy jakeista:
Apt. 4:10-12 (Käytän alkuperäisnimiä, joita myös Pietari käytti tässä yhteydessä)

>>
10 niin olkoon teille kaikille ja koko Israelin kansalle tiettävä, että Yeshua HaMashiach HaNotzri nimen kautta, hänen, jonka te ristiinnaulitsitte, mutta jonka Elohim kuolleista herätti, hänen nimensä kautta tämä seisoo terveenä teidän edessänne. 11 Hän on 'se kivi, jonka te, rakentajat, hylkäsitte, mutta joka on kulmakiveksi tullut'. 12 Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman."<<

  Miten nimi Yeshua HaMashiach tulee lausua oikein? Siihen löytyy netistä video Messiaanisten Juutalaisten historiasta: (kuuntele väliltä 10:20-12:50 min)
https://www.tv7.fi/arkki/israel-puhuu/messiaanisten-juutalaisten-historia_p6497/

- - -

PS.  Jos jotkut kokevat tämän tutkielman aivan liian vaikeaksi omaksua, niin luottakaa kaikessa rauhassa vain Vapahtajaamme, kuten tähänkin asti ja kasvakaa armon ja totuuden tuntemisessa edelleen. Ajallaan kaikki ongelmat selviävät, jos etsimme ahkerasti vastauksia niihin! Toivotan teille kaikille 2. Kor. 13:13 mukaisesti:
>>A
donai Yeshua HaMashiach'n armo ja Elohimin rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon kaikkien teidän kanssanne.<<


Aiheeseen sopivia lauluja
(Valitettavasti vain englanniksi, sillä en löydä Youtubesta suomeksi yhtään sopivaa laulua näistä nimistä)

He is Yehowah

I will Celebrate; Yehowah Jireh




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa Sapattina 12.7.2024

Tutkielma Sapattina 3.2.2023

Pohdintaa sapattina, 16.8.2024